Kemiklerin orantısız gelişmesi veya kaza gibi durumlar sonucu ortaya çıkan burun kemiği eğriliği, başta estetik sorunlar olmak üzere burun tıkanıklığına da neden oluyor. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen burun estetiği sorunları; ağız kuruluğu, horlama, ağız kokusu, orta kulak iltihabı, göz ağrısı ve sinüs problemleri gibi birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Burun estetiği ameliyatlarından olan burun kemiği eğriliği ameliyatı ile hasta tüm bu sorunlarından kurtularak çok daha kaliteli bir yaşam standardına kavuşuyor.

Burun Kemiği Ameliyatı

Kapalı bir şekilde yapılan burun kemiği ameliyatı ortalama yarım saatle 1 saat arası süren bir işlemdir. Lokal veya genel anestezi altında yapılır. Anestezi sonrası eğriliğe neden olan kemik veya kıkırdak çıkarılır ve hastanın tercihine göre burun estetiği ameliyatı ile tamamlanır. Amaç, burun kemik ve kıkırdak eğriliğinin düzeltilmesi ve gerek sağlık gerekse estetik açıdan yüze en yakışan burun kontürünün elde edilmesidir.

Operasyon süresi kemik eğriliğine bağlı olarak değişmektedir. Rinoplasti (burun estetiği ameliyatı) ile birlikte yapılan burun kemiği eğriliği ameliyatında süre uzar.

Burun Estetiğinde Başarı

Ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaç alımı kesilir. Sigara kullananların ameliyat öncesi ve iyileşme sürecinde sigara kullanımını bırakması gerekir. Kapalı ameliyatlardan biri olup herhangi bir iz bırakamaz. Ameliyat tamamlandığında burun içerisine silikon plaklar yerleştirilir. İlk günler hastaya sulu ve yumuşak gıdalar tüketmesi önerilir. Nefes almada zorluk çekebileceğinden ılık su içmesi ve arada dudaklarını nemlendirmesi hastayı rahatlatacak önerilerdir.

İyileşme sürecinde doktorun önerdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Yine bu dönemde kan sulandırıcı ilaçların kullanılması yasaktır. Silikon plaklar ortalama 5-7 gün içerisinde çıkarılır. Yatma ve dinlenme sırasında başın yüksekte tutulması gerekir. Bu dönemde burnun olası darbelerden korunması çok önemlidir. İlk haftalar kan basıncını yükseltecek aktivitelerden kaçınmak, direk güneş ışığından korunmak gerekir. Burunda ve üst dudakta hissedilen hafif uyuşma hali geçicidir.

Herhangi bir risk teşkil etmeyen ameliyat sonrası hasta aynı gün taburcu edilir.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Burun Kemiği Eğriliği Nedir?

    Deviasyon ya da halk arasında burun kemiği eğriliği olarak bilinen burun içi eğriliği, burnun tam ortasında olması gereken kıkırdak dokunun orta hattan az veya çok bir tarafa doğru eğrildiği durumdur. Sağlıklı bir burun yapısı, hava giriş deliğinin arkaya doğru genişlediği formattadır. Akciğerlere her zaman sabit kalitede kolay ve temiz hava girişi sağlanır. Akciğerlerin ve alt solunum yollarının sağlıklı olması için burnun düzgün çalışması çok önemlidir.

    Burun kemiği eğriliği hava geçişi engellendiği için tıkanıklık ortaya çıkar. Hasta, nefes alıp vermede her iki tarafı sağlıklı kullanamaz. Burun travmaları sonucu da ortaya çıkan burun kemiğinin gelişimi 18 yaşına kadar sürer. Burun tıkanıklığının neden olduğu konfor kaybı, günlük yaşamda kişinin performans kaybı yaşamasına neden olur. Estetik kaygılar yanında yaşanan sağlık sorunları kişiyi hayattan zevk almamaya kadar itebilir.

  • Burun Kemiği Ameliyatı

    Burun kemiği ameliyatı, burun estetiği türlerinden biri olarak ön plana çıkar. Ameliyat sırasında kişinin burnuna uygulanan işlemler, kıkırdak ve kemik doku üzerinde gerçekleşir. Operasyon sırasında eğrilik bulunan kıkırda ve kemikler düzeltilir ve kişinin daha orantılı bir buruna sahip olması sağlanır. Genel ya da lokal anestezi altında yapılan ameliyat, hastanın daha rahat ve konforlu bir süreç geçirmesi adına çoğu zaman genel anestezi altında yapılır. Ayrıca pek çok hastanın tercihi de yine genel anestezi olmaktadır.

    Kapalı bir şekilde gerçekleştirilen burun kemiği ameliyatı, burunun dudaklar ile birleştiği noktanın hemen üzerinde açılan kesiler ile gerçekleştirilir. Kapalı bir ameliyat türü olmasının yanında yaklaşık olarak 1 saat kadar sürer. Operasyon sırasında eğriliği meydana getiren kemik ya da kıkırdak doku çıkarılır. Eğer düzeltilmesi mümkün ise öncelikle düzeltme yoluna gidilir. Tabi bu tür durumlarda kıkırdak ya da kemik dokunun çıkarılması ya da düzeltilmesi hastaya göre farklılıklar gösterir.

    Diğer yandan burun kemiği ameliyatı yapılırken aynı zamanda burun estetiği yaptırmak da mümkün olur. Genel olarak bakıldığında bu ameliyatın amacı, burunun hemen ön kısmında ve sırtında yer alan desteği koruyacak şekilde kıkırdak ve kemik dokudaki eğriliğin düzeltilmesidir. Bu düzeltme işlemi ile burnun genel görüntüsünde iyileştirmeler yapmak ve bunun yanında daha estetik bir buruna sahip olmak da mümkündür.

    Burun kemiği ameliyatlarında yapılan uygulamalara baktığımızda ise daha birkaç yıl öncesinde kadar burunda tampon dolgu kullanıldığı görülür. Tampon dolgular, pek çok hastada farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur ve günümüzde yapılan ameliyatlar sonrasında burunlarda silikon tampon uygulamasına geçilmiştir. Silikon tamponlar, uçlarında yer alan delikler sayesinde hastanın direkt olarak nefes alıp vermeye başlamasına yardımcı olur. Bu şekilde eski tarz tampon dolgularda olduğu gibi hasta nefes alıp vermek için tamponların çıkarılması için beklemek zorunda kalmaz. Hatta tamponlar çıkarılan kadar ağızdan nefes alıp verme konusunda oluşan sıkıntıları yaşamaz.

  • Burun Kemiği Eğriliği Sebepleri Nelerdir?

    Burunda meydana gelen kemik eğriliğinin nedenleri arasında ilk olarak karşımıza çıkan doğuştan sebeplerdir. Kişide burun 16 yaşına kadar kemik doku ve kıkırdak açısından büyümeye ve gelişmeye devam eder. Bu yaşın sonrasında ise burun yapısı tam olarak oturur ve orantısız büyüme nedeniyle kemiklerde eğrilik oluşabilir. Tabi bu durum kişiyi sadece görüntü olarak rahatsız etmez. Aynı zamanda nefes alıp verme ya da uyku sırasında çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olur. Böyle bir durumda en etkili sonuç alınacak uygulama ise burun kemiği ameliyatıdır.

    Diğer yandan herhangi bir darbe ya da trafik kazası sonucunda da burunda yapı bozuklukları meydana gelebilir. Beklenmedik anlarda buruna alınan darbeler ya da kazalar, kıkırdak ve kemik doku üzerinde bozulmalara sebep olur. Hatta oluşan eğrilik aynı şekilde hastanın nefes alıp vermesine ya da burun deliklerinden birinin tamamen tıkanmasına yol açabilir. Yaşan bu tür durumlarda karşısında ise uzman bir doktora danışmak ve burun kemiği ameliyatı olmak gerekir. Burun üzerinde gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uzman hekim, hasta için en uygun yöntemi ve burun şeklini önerir. Başarılı bir operasyon sonrasında ise burun hem görüntü açısından hem de nefes alıp verme konusunda daha etkili bir hale gelir.

  • Burun Kemiği Eğriliği Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

    Burun kemiği eğriliği olan kişilerde en sık görülen sorunlardan biri nefes alıp verme konusunda yaşanır. Eğrilik nedeniyle burun deliklerinden biri ya da her ikisi de tıkanabilir. Böyle bir durumda ise kişi sadece günlük hayatında değil, aynı zamanda uyku sırasında da çeşitli sorunlar yaşar. Bunlar arasında en çok bilinen kişini uyku sırasında horlaması ve zor nefes alıp vermeye bağlı boğazda oluşan tahrişlerdir. Genel olarak baktığımızda ise burun kemiği eğriliği nedeniyle oluşan sorunlar şu şekildedir;

     

    • Burun eğriliği öncelikle solunum ile ilgili sorunların yaşanmasına neden olur. Eğrilik nedeni ile kişi ciddi oranda nefes alıp verme konusunda sorun yaşar. Burundan yetersiz hava geçişi olması buna bağlı farklı sorunlara da neden olur.
    • Kemik eğriliği ile gelen başka bir sorun ise ağız kokusudur. Nefesin burun yerine sürekli ağızdan alınması koku oluşumuna neden olur.
    • Burun kemiğinde eğrilik nedeniyle sürekli ağızdan nefes almak ağız kuruluğuna da yol açar.
    • Ağızdan ve burundan alınan nefes alışverişinin eşit miktarda olmaması solunum ve akciğer hastalıklarının nedenleri arasında gösterilir.
    • Kemik eğriliğinin olumsuz etkilerinden biri de uyku sırasında pek çok kişinin yaşadığı horlama problemleridir.
    • Görüntü bozukluğu da yine burun eğriliği ile ortaya çıkar. Burunun yüze uyumlu olmaması ve yapısal bir bozukluğa sahip olması kişinin yüzünde hoş olmayan görüntülerin ortaya çıkmasına neden olur.
    • Orta Kulak İltihabı, farklı şiddetlerde gözlerde oluşan ağrılar ve sinüs yollarında yaşanan problemler yine burun kemiği eğriliği sonucunda oluşur.

    Genel olarak baktığımızda burun kemiği eğriliğinin kişide hissedilen en önemli olumsuz yanı görüntü bozukluğudur. Çünkü pek çok kişi görüntü bozukluğu nedeniyle burun kemiği ameliyatı olmayı tercih eder. Yani nefes alıp vermede yaşanan sorunlar dahi görüntü problemi karşısında arka planda kalır. Ancak bunların yanı sıra nefes alıp verme aşamasında sorun yaşayan kişilerin burun kemiği ameliyatı ile beraber burunlarına estetik dokunuşlar yaptırdıklarını da söylemek doğru olur. Bu sayede hem yetersiz solunum problemleri ortadan kaldırılır hem de burun yapısı yüze daha uyumlu bir hale getirilmiş olur.

  • Burun Kemiği Ameliyatı Sonrası

    Burun kemiği ameliyatı sonrasında her hastanın dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar iyileşme sürecini hızlandırırken çeşitli sorunların ortaya çıkmasını da önler. Böylece ameliyat sonrası süreç hasta için daha rahat ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Şimdi, burun kemiği ameliyatı sonrasında yaşananlara ve dikkat edilmesi gerekenlere daha yakından bakalım.

    • Ameliyat sonrasında hastaya taburcu olanak kadar buz uygulaması yapılır. Buz kalıpları ısınmaya bağlı olarak sürekli değiştirilir.
    • Ameliyatın ardından en az 6 saat sonra bir miktar su içilebilir. Ayrıca mide bulantısı yoksa yemek yenmesi de mümkündür. Yemek olarak ise genelde çorba ya da komposto tarzı yumuşak gıdalar tavsiye edilir. Sert gıdalar yenmesi istenmedik sorunlara neden olabilir.
    • Operasyon sonrasında sızıntı şeklinde kanamaların meydana gelmesi doğaldır. Ancak çok fazla kanama olması halinde derhal doktorla iletişime geçilmesi gerekir.
    • Taburcu olunmasının ardından evde yatma ya da dinlenme sırasında başın yukarıda olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca yatarken en az 2 yastık kullanılması gerekir. Çünkü çok fazla düz yatılması halinde yer çekiminin de etkisi ile burunda kanama meydana gelebilir.
    • Genel olarak ameliyat sonrasında duş alınması mümkündür. Ancak operasyondan 1 gün sonra almak daha yararlı olur. Başı arka tarafa yatırarak kuaförlerde yapılan saç yıkama stilleri denenebilir. Kısacası saçların yıkanması sırasında yüze su temas etmemesi en doğrusudur.
    • Bunların yanı sıra ameliyatın ardından yeşil çay ve maydanoz gibi gıdaların tüketilmesinde yarar vardır. Çünkü bu gıdalar ödemlerin daha hızlı bir şekilde yok olmasına yardımcı olur.
    • Ayrıca operasyon sonrasında doktor tarafından tavsiye edilen ilaçların kullanılması gerekir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durmak ve sadece doktor tarafından reçete edilen ilaçları kullanmak istenmedik sorunların ortaya çıkmaması adına önem arz eder.

    Diğer yandan en az 2 ay gözlük kullanılmaması ve en az 1 aya kadar ağır egzersiz hareketleri yapılmaması gerekir. Diş fırçalama sırasında ise daha yumuşak fırçalar tercih edilmesi burunda herhangi bir şekilde sorun yaşanmasının önüne geçer. Tabi sert ve hızlı aktiviteler içerisinde yer alarak buruna darbe alınmasının da önüne geçmek önemlidir.

tel