Dolgu ve Botulinum Toksin Uygulaması Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Botulinum Toksin Uygulaması Sırasında Kullanılan Madde Nedir?
Duygularımızı ifade ederken tepkilerimizi dışa yansıtmak için mimiklerimizi kullanırız. Yaşın ilerlemesiyle beraber yıllar boyunca duygularımızı ifade etmekte kullandığımız kaslar üzerindeki derilerde gözle görünür nitelikte çizgiler ve kırışıklar ortaya çıkar. Botulinum toksin uygulaması, mimik kaslarının üzerindeki derilerde güzel, pürüzsüz bir görünüm sağlamakta ve yeni kırışıklıkların oluşumunu da engellemektedir.
Botulinum toksin uygulaması esnasında kullanılan madde, Clostridium Votulinismus adı verilen madde, anaerobik ortamda oluşmaktadır. Bu madde, gıda zehirlenmesini etkileyen bir bakteri tarafından üretilen spazmolitik nörotoksindir. Botulinum toksin uygulaması ismini, 1980’li senelerde almış olan bu uygulama, sonrasında ilaç kimliği kazanmıştır.
(Botulinum Toksin) sinir uçları ile kaslar, ter hücreleri arasındaki iletişimi geçici olarak önler. Mimik kasların kasılmasını azaltarak kırışıklıklar kaybolur, aşırı terleme bölgelerinde terlemeyi azaltarak normalleştirir. Botulinum toksin uygulaması başlıca uygulama alanları; alın, göz, kaş arası, kaz ayağı kırışıklıkları, kaşların ce burun ucunun hafif kaldırılması, dudaklardaki mimik kırışıklıkları ile çenede aşırı kasılma ile uluşan çizgilerin tedavisinde, boyun çizgilenmeleri de, yüz asimetrilerinde, dekolte kırışıklıklarında, başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
Botulinum Toksin Uygulaması İşlemi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Alkol, aspirin ve antiinflamatuar ilaçlardan sakının. Botulinum toksin uygulaması yaptıranlar botulinum toksin uygulamasından iki gün önce alkol kullanmamaya dikkat etmelidir. Botulinum toksin uygulamasından en az bir hafta önce aspirin veya anti-inflamatuar ilaç almamanız gerekir. Bu sayede botulinum toksin uygulaması sonrası komplikasyon oluşma riskini azaltmış olursunuz.
Botulinum toksin uygulaması uygulaması öncesi alınan besinler ve gıda destekleri konusunda doktor bilgilendirilmesi mutlaka yapılmalıdır. Yeşil çay, C ve E vitaminleri, sarımsak, ekinezya, balık yağı, ginseng ve ginkgo gibi gıdalar, pıhtılaşmayı engelleyici etkilere sahip olmaları açısından botulinum toksin uygulamasından 2 hafta önce kesilmesi gerekir.
Botulinum toksin uygulaması uygulamalarının yapılacağı bölgede aktif cilt enfeksiyonu oluşması durumda, uygulamanın ertelenmesi gerekir. Çünkü botulinum toksin
uygulamasında küçük iğneler kullanılır.
Botulinum Toksin Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Botulinum toksin uygulaması uygulamalarında kullanılan iğneler küçük ve ince özelliğe sahip olduğu için fazla ağrı hissi oluşturmamaktadır. Bu nedenle hasta botulinum toksin uygulaması sonrası günlük yaşantısına sorunsuz bir şekilde devam edebilir. Ancak botulinum toksin uygulaması sonrası dikkat edilmesi gereken önemli faktörler vardır.
● Botulinum toksin uygulaması gerçekleştirildikten sonra iki saat içerisinde yüz kaslarının çalıştırılması gerekir. Böylelikle uygulamanın etkisinin kaslara etkisini daha iyi biçimde meydana getirebilmesi açısından botulinum toksin uygulaması sonrası yüz kaslarını çalıştırılması oldukça önemlidir.
● Yüze soğuk kompres uygulanması, oluşabilecek ödem, morluk ve kızarıklık gibi durumların etkilerini azaltır.
● İlk 24 saat içinde yüz ovuşturma, yüze masaj yapma, kaş aldırma, saç boyama ve makyaj gibi eylemler asla yapılmamalıdır.
● İlk 4 saat boyunca yüz üstü yatılmaması gerekir.
● Botulinum toksin uygulaması sonrası ilk 24 saat içerisinde yoğun ve ağır spor yapmaktan kaçınılması gerekir.
● İlk 24 saat içerisinde yüzde kızarıklığa neden olabileceği için, sıcak banyo ve duş kesinlikle yapılmamalıdır. Ayrıca yoğun güneş maruz kalınmasından da kaçınmak gerekir.
Dolgu Sırasında Kullanılan Madde Nedir?
Yaşlanma belirtilerinin ortadan kaldırılması amacıyla gerçekleştirilen dolgu maddesi enjeksiyonu, minimal invaziv estetik uygulamaları arasında yer alır. Dolgu maddesi, kırışıklıkları giderme amaçlı olarak 30’lu yaşlardan itibaren yapılmaktadır. Kontur bozuklukları olan kişilerde ise, dolgu uygulamaları 20’li yaşların ortasından itibaren yapılabilmektedir.
Dolgu maddesi olarak en sık kullanılan ürün hyaluronik asit olarak bilinmektedir. Kremlerle yapılan hafif bir anestezi sonrası yaklaşık 15-30 dakika arasında kısa bir süreçte dolgu uygulanır. Enjektör içerisindeki dolgu maddesi cilt altına enjekte edilir.
Dolgu maddesi enjeksiyonları, genel olarak yüzde gölgelenmelere yol açan oluk ve derin kırışıklıkların ortadan kalkması amacıyla kullanılır. Dolgu enjeksiyonlarının en sık uygulanan alanları ise; burun, alın, dudak, dudak kenarları, çene ve kaşlar arasındaki oluklar olarak sıralanabilir.
Dolgu İşlemi öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
● Dolgu işleminden 2 hafta önce aspirin veya benzeri ilaçların kullanımı kesilmelidir.
● Özel olarak dudak bölgesinde uçuk olması durumunda dudak dolgusu yaptırmayı ertelemek gerekir. Sık tekrarlayan uçuğun olması söz konusu ise, işlemden önce ve sonra uygun nitelikte antiviral kremle kullanılmalıdır.
● Sivilce sorunu olan enfeksiyonlu bölgeye dolgu yapılmasından kaçınılmalıdır.
● Diş tedavileriyle eş zamanlı olarak ağız çevresi dolgular yaptırılmamalıdır çünkü diş bölgesinde bulunan enfeksiyon ağız çevresindeki dolguyu büyük oranda etkiler.
Dolgu Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
● Dolgu uygulaması öncesi olduğu gibi, sonrasında da aspirin ve benzeri ilaçların 2 hafta daha kullanılmaması gerekir.
● Dolgu uygulaması sonrası 1-2 saat boyunca dik bir pozisyonda kalmak gerekmektedir. 24 saat boyunca zorlayıcı egzersizler yapılmaması gerekir.
● Havuz, iltihap kapma ihtimali yüksek olan bir alandır, bu bakımdan dolgu sonrası en z 2 günü havuza girilmemesi gerekmektedir.
● Dolgu işlemi sonrasında 4 saat yüzüstü yatılmaması gerekir.
● Güneş koruyucu ve renksiz eczane ürünleri kremler kullanılabilir.
● Makyaj malzemeleri ve fırçalarının 1 gün boyunca kesinlikle kullanılmaması gerekir.
● Dolgu işlemi yapıldığı gün cilt bakımı yapılmamalı, en erken 1 hafta sonra böyle bir işlem uygulanmalıdır.
● Dolgu uygulamasının gerçekleştirildiği gün, aşırı alkol tüketimi ödemi artmasından dolayı dolgu sonrası 2 gün boyunca alkol kullanılmaması gerekmektedir.