Jinekomasti Ameliyatı

İki memenin ideal denk ölçülerde olmayıp birbirinden farklı boyut ve şekle sahip olmasına meme asimetrisi denmektedir…

Erkeklerin göğüs bölgesinde, kadınlardaki gibi büyüme meydana gelmesine, jinekomasti deniyor. Büyüme çağında ortaya çıkan bu rahatsızlık, kalıcı olması durumunda, estetik bozukluğuyla birlikte psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Genellikle hormonsal kaynaklı olan bu rahatsızlık, çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir. Ergenlik dönemlerde meydana gelmesinin nedeni, bu süreçteki anormal hormonsal değişikliklerdir.

Jinekomasti ameliyatı, erkeklerde aşırı meme büyümesi halinde yapılan cerrahi operasyon olarak tanımlanır. Kadın tipi meme oluşumu görülen erkekler, jinekomasti ameliyatı ile ideal boyutlarda meme yapısına ulaşır. Jinekomastinin meydana gelmesinde pek çok farklı etken bulunur. İlaçlardan hormonal dengelere kadar birçok neden erkeklerde aşırı meme büyümesine neden olabilir. Bunun yanında jinekomastinin ortaya çıkmasında öne çıkan nedenler arasında ise yapısal ve genetik faktörler yer alır.

Jinekomasti Nasıl Anlaşılabilir?

Ergenlik çağında olan erkek bireylerde, göğüslerin sarkması doğaldır. Ancak bu durum geçici olmayıp, sürekli olmaya başlarsa, jinekomasti olabilir. Fakat henüz ergenlik döneminin başlangıcında buna tanı koymak mümkün değildir. Bazen aşırı obeziteden kaynaklı olarak, vücut yağları göğüs bölgesinde birikebilir. Böyle olması durumunda, öncelik obeziteye karşı davranmak ve bunu gidermektir. Eğer halen sorun geçmediyse, doktor tarafından muayene önerilir. Hastanın muayeneyi kabul edip etmemesine bağlı olarak işlem yapılır. Jinekomnastinin anlaşılması için memelerin el ile muayene edilmesi gerekir. El ile yapılan kontrol sırasında meme başının arka kısmında çok sert ve ceviz büyüklüğünde bir kitle hissedilmesi ilk bulgular arasında yer alır. Tabi bu bulguların doğrulanması için detaylı bir ultrason gerektiğini söylemek mümkündür.

Erkekler Meme Büyümesinin Nedenleri?

Jinekomastinin ortaya çıkmasında pek çok farklı nedenden bahsetmek ve bu nedenleri çeşitli başlıklar altında toplamak mümkün olur. Genel olarak östrojen ve testosteron hormonlarında görülen düzensizlik nedeniyle meydana gelen jinekomasti, erkek vücudunda hoş olmayan görüntülerin ortaya çıkmasına neden olur. Vücutta testosteron miktarının belirli bir ölçüde azalması ya da bunun tam tersi olarak östrojen hormonu miktarının artması jinekomasti oluşumuna zemin hazırlar. Tabi hormonlarda meydana gelen bu değişikliklerin pek çok farklı nedeni vardır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir;

  • Böbreklerde yetmezlik olması durumlarında meydana gelebilir.

  • Testislerde gelişim bozuklukları

  • Testosteron hormon üretiminin azalması

  • Doğal hormon değişiklikleri

  • Uyuşturucu maddeler ve alkol

  • Bitkisel ürünler

  • Jinekomastiye sebep olan ilaçlar

  • Böbrek üstü bezlerinde tümör durumları, jinekomastinin meydana gelmesine yol açabilecek faktörlerdir. Jinekomastiyi iki ayrı şekilde değerlendirmek gerekir. Birincisi, erkeklerde ergenlik çağının başlamasıyla ortaya çıkıp, yaklaşık 1,5 yıl sonra kaybolur. Diğeri ise yine ergenlik döneminde ortaya çıkıp, kalıcı niteliğe gelir.

Jinekomasti Tedavi Yöntemi

Jinekomasti tedavisi yapılmadan önce ilk olarak hastadan detaylı hikaye dinlenir. Hikayesi dinlenen hastadan hormon testi alınır. Kan testiyle hormon değerleri anlaşılıp, tedaviye karar verilir. Hastanın yapısı bu tedavi yöntemlerinde önem taşır. Çok bazen meme kısımları aşırı büyük olabilirken, bazen de estetik görünüm kazandırmak için yapılır. Bunun için hastaya hangi tedavi yöteminin uygulanacağına karar verilir. Bu yöntemler liposuction ve açık ameliyat biçiminde gerçekleştirilir.

Jinekomasti tedavisi için en etkili yöntem cerrahi işlemdir. Cerrah tarafından yapılan incelemeler sonrasında nasıl bir müdahale yapılması gerektiği belirlenir. Aynı zamanda jinekomastinin farklı şekillerde sınıflandırılması nedeniyle farklı yöntemlerin kullanıldığını da söylemek doğru olur. Operasyon sırasında uygulanabilecek farklı yöntemler çeşitli örnekler ile açıklanabilir;

  • Glandüler tipte olan jinekomastiler genelde sert meme dokusu daha ağır basar. Böyle durumlarda ise cerrahi işlemler ile çıkartılması gerekir.

  • Karışık tipte olan jinekomastilerde, hem glandüler doku hem de yağ dokusu fazlalığı bulunur. Bunun için ise cerrahi işlemlerin yanı sıra yağ alma liposuction gerçekleştirilir.

  • Yağlı tipe sahip jinekomastiler ise yağ dokusu ağırlıkta olması nedeniyle liposuction ile tedavi edilir.

Jinekomasti genelde ergenlik ile birlikte başlar, ancak bir süre sonra gerileme gösterebilir. Gerileme olmaması halinde ergenlik dönemi ardından 17 – 18 yaş aralığı ameliyat için uygundur.

Jinekomasti ameliyatı sonrasında iyileşme süreci operasyonun gerçekleştirildiği teknik ile yakından alakalıdır. Tedavi sırasında vaser ya da lazer liposuction kullanılmış ise iyileşme süreci oldukça rahat geçer. Ayrıca tedavinin bu şekilde yapılması ortalama 3 hafta sonunda etkili sonuçlar alınmasına olanak sağlar. Tedavinin cerrahi işlemler ile gerçekleştirilmesi genel anestezi altında yapılır. Operasyon sonrasında hasta aynı gün taburcu edilir. Ayrıca ameliyatın ardından ilgili bölgede şişlik ya da morluklar görülebilir. Ancak bu belirtiler bir hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur. Operasyon sonrasında hastanın en az 3 gün kadar dinlenmesi ve özellikle kol ve omuzların çok fazla hareket ettirilmemesi gerekir. Bunların yanı sıra ameliyattan 3 gün sonra duş alınabilir ve hasta işine geri dönebilir.

En İyi Ortamda Estetik İmkanı

Eğer jinekomasti rahatsızlığınız varsa, alanında uzman doktorlarımızdan yardım alabilirsiniz. Hijyen kurallarının maksimum seviyede uygulandığı muayenehanemizde siz değerli hastalarımız için en iyi çözümleri üretiyoruz. Ameliyat sonrasında herhangi bir sorunla karşılamadan yaşantınıza devam edebilirsiniz. Dilerseniz diğer uygulamalarımız hakkında bizi arayarak bilgi alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • İyileşme Süresi Ne Kadar?

    Jinekomasti sonrası iyileşme süreci, doktorun vereceği karara bağlıdır. Hasta ilk günden itibaren yürüyebilir durumda olmasına rağmen, doktor tarafından 2 günlük istirahat önerilir. Hastanın belli bir dönem katı yiyecekler tüketmemesi tavsiye edilir. Korse uygulaması doktor tarafından uygun görülebilir. Hasta yaklaşık 1 hafta sonra kendi normal yaşamına dönebilir. Doktor tarafından verilecek olan ilaçların tamamı doğru şekilde tüketilmemelidir.

  • Jinekomasti Ameliyatı Sonrası

    Jinekomasti ameliyatının ardından herkesin yaşadığı süreç farklı olabilir. Tedavide lazer liposuction tekniklerinden faydalanılırsa iyileşme süreci de hızlı ve daha rahat olur. Yağ dokusuna göre oluşan jinekomasti hastalığında vaser ve lazer teknikleri uygulandığında ortalama 3 hafta sonra hasta ameliyatın etkisini görebilir ve birçok hareketi zorlanmadan yapabilir. Jinekomasti ameliyatı sonrasında şişlik ve ödem oluşması oldukça normal bir durumdur. Yaşanan bu etkiler 1 hafta içinde yavaş yavaş azalmaya başlar. Operasyon geçiren kişiler az da olsa kas ağrıları yaşayabilir. Bazı detaylarda dikkat edildiğinde iyileşme sürecini daha konforlu hale getirmek mümkündür. Ameliyatın ardından yaklaşık 3 gün çok iyi dinlenmeli, kol ve omzunuzu zorlayacak hareketlerden kaçınmalısınız. 3. günden itibaren kısa süreli bir duş alabilir ve yavaş tempolu yürüyüşlere başlayabilirsiniz. Jinekomasti ameliyatı olan herkes, medikal bir ürün olan jinekomasti korsesini mutlaka kullanmalıdır. Ameliyatın ardından en fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Korsenin kullanımı oldukça kolaydır. Ameliyattan sonra hemen giyilmeli ve doktorun belirlediği süre içerisinde devamlı kullanılmalıdır. Bu süre genellikle 2 – 3 hafta arasıdır. 3. haftaya girildiğinde yalnızca gündüzleri ve yorucu aktiviteler sırasında giyilmesi yararlı olur.

tel