Burun Estetiği

Günümüzde en sık yapılan estetik amaçlı ameliyat rinoplasti (estetik burun ameliyatı)dir. Burun yüzümüzün ortasında…

Günümüzde en sık yapılan estetik amaçlı ameliyat rinoplasti (estetik burun ameliyatı)dir. Burun yüzümüzün ortasında bulunan ve ilk dikkat çeken yapıdır. Şekli piramite benzer. İdeal bir burunun belli ölçüleri vardır ve diğer yüz yapıları ile arasında belli oranlara sahiptir. Burun estetik görünümün yanı sıra solunum ve koku alma organıdır. Burun estetiğinde amaç, solunum fonksiyonunu da düzelterek yüzünüze uygun ve doğal görünümlü burun yapmaktır. Burun aynı zamanda fonksiyonel bir organ olduğu için, nefes almaya engel olan septum eğrilikleri (deviasyon), burun eti büyümeleri (konka büyümesi), gibi sorunlar da düzeltilmelidir.

Burun estetik ameliyatlarını etkiliyen önemli etkenler cildinizin kalınlığı burun kıkırdaklarının şekli ve inceliği daha önce geçirilmiş ameliyat ve travmalar ve kişinin yara iyileşme özellikleridir. Bu ameliyattan önce hastanın muayenesinin yapılması, hasta beklentilerinin doktor tarafindan öğrenilmesi ve bunların gerçekci beklentiler olup olmadığının anlaşılması gerekmektedir. Bu muayene ve görüşme sonucunda hastanın beklentilerinin ne kadarının sağlanabileceği hastaya anlatılmalıdır.

Burun Estetiği Ameliyatı

Burun estetiği operasyonları burun ucunun ya da burun kemerinin şeklinin değiştirilmesinde yapılan estetik uygulamalardan biridir. Burnun büyütülmesi veya küçültülmesi, burun deliklerinde daraltma, burun kökü ile alın arasında ya da dudak ile burun ucu arasında bulunan açının değiştirilmesi yine burun estetiği ile mümkün olur. Ayrıca soluk alıp verme sırasında problem oluşturan eğri septum ve burun etleri gibi problemlerin giderilmesinde de etkilidir.

Burun ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Yapılan işlem sırasında buruna destek olan ve burnu güçlü tutmaya yarayan kıkırdakların korunması sağlanır. Üst lateral kıkırdak denilen kıkırdak, nefes almada çok önemli bir açı olan iç açıyı (internal valv) oluşturur.  Bu iç açının daralmamasına ayrı bir özen gösterilir. Hatta bu açı daralmasın diye kıkırdak grevler ile açı genişletilir. Ayrıca burun septumu ile burun kemiği arasında yer alan bağlantılarda herhangi bir hasar oluşmamasına önemli ölçüde özen gösterilir.

Deviasyon ameliyatlarında süreç genel olarak 2 saat sürer. Ancak operasyonun rinoplasti ile birlikte yapılması ameliyatın 3-4 saate kadar çıkmasına neden olabilir. Bu süreçte önemli olan hastanın sağlığı ve aynı zamanda nefes almasını mümkün hale getiren sorunsuz bir burun yapısına sahip olmasıdır. Tabi burun sağlığının korunmasında hastanın ameliyat sonrası dikkat etmesi gereken bazı hususlar da bulunur.

  • Burun Estetiği Ameliyatı Neden Yapılır?

    Burun ameliyatının yapılmasının çeşitli nedenleri vardır. Bunlardan bazıları estetik kaygılar bazıları ise soluk alıp verme sırasında yaşanan çeşitli sorunlar olarak karşımıza çıkar. Burunda bulunan kemer, burun ucu düşüklüğü, burunda uzunluk ya da büyüklük ve burun deliklerinin geniş olması burun ameliyatı nedenleri arasında yer alır.

    Bunların yanı sıra burnun yüzle olan uyumsuzluğu da yine ameliyat nedenlerinden biridir. Hastalar genelde burnunun yüzüyle uyumlu olmadığını düşünür ve estetik kaygılar nedeniyle ameliyat olmayı tercih eder. Tabi bunların yanında hastanın günlük hayatını zorlaştıran durumlarda burun ameliyatı nedenlerinden biri olarak ön plana çıkar. Günlük hayat içerisinde zor nefes alıp verme ya da uyku sırasında nefes problemleri yaşanması yine burun ameliyatının yapılmasını gerektiren nedenlerden biridir.

  • Burun Estetiği Operasyonuna Hazırlık

    Operasyon sürecine hazırlık aşamasında ilk olarak dikkat edilmesi gereken kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmaması olur. En az bir hafta öncesinde kan sulandırıcı ilaç kullanımı bırakılmalıdır. Daha kısa bir süre içerisinde yapılacak ameliyatlarda ise mutlaka operasyonu yapacak olan doktora kullanılan ilaçlar ile ilgili bilgi paylaşımı yapılmasında yarar vardır. Bu nedenle yalnızca ameliyatı yapacak olan doktor tarafından tavsiye edilen ya da reçete edilen ilaçların kullanılması gerekir.

    Diğer yandan doğal ya da bitkisel ilaçların kullanımına da son verilmelidir. Aynı şekilde takviye edici ürünlerin de kullanılmaması önem arz eder. Eğer sigara içiliyorsa ameliyat öncesinde sigaraya bir süre kadar ara verilmesi ya da tamamen bırakılması yararlı olur. Çünkü operasyon öncesinde sigara içmek operasyon sonrası iyileşme sürecine olumsuz etkiler yapar. Süreci yavaşlatır ve en önemlisi de enfeksiyon kapma riskini önemli ölçüde artırır. Bu nedenle operasyon öncesinde sigaraya ara vermek ya da tamamen bırakmak doğru bir davranış olacaktır.

  • Burun Estetiği Ameliyatını Kimler Yapabilir?

    Burun estetiği ameliyatının KBB uzmanları ya da Plastik Cerrahlar tarafından yapılması gerektiği konusunda çeşitli savlar olduğunu söylemek doğru olur. Genel olarak bakıldığında ise asıl doğru olanın işinde uzman kişiler tarafından bu ameliyatın yapılmasıdır. KBB uzmanları ihtisas yaptıkları sırada birçok farkı burun ameliyatına tanık olurlar. Ancak bu ameliyatlar genelde nefes alıp verme ile ilgili sorunlar üzerinedir. Plastik Cerrahlar ise ihtisasları sırasında daha çok estetik amaçlı ameliyatlar içerisinde yer alır. Bu tür operasyonlarda burun içi eğriliklerin de düzeltilmesini gerektiren durumlar söz konusu olur. Böyle bir durumda ise Plastik Cerrahlar daha avantajlı bir konuma geçer.

    Buradan çıkan sonuç, eğer operasyon sırasında estetik kaygılar daha fazla ön plana çıkıyorsa ameliyatın Plastik Cerrahlar tarafından yapılması gerektiğidir. Çünkü burundaki estetik sorunların yanında nefes alıp verme konusundaki sorunların bir arada çözüme ulaştırılması için Plastik Cerrahlar daha etkin ve başarılı sonuçlar öne çıkarır.

  • Burun Estetiği Kaç Yaşında Yapılabilir?

    Burun estetiği için optimal yaş 17 olarak karşımıza çıkar. Bunun çeşitli nedenleri vardır ve bunlardan ilki burunun ortalama 17 yaşına kadar büyümeyi durdurmamasıdır. Yani 17 yaşından önce burunda yapılan estetik operasyonlar, daha sonra burunun büyümeye devam etmesine bağlı olarak başarısız sonuçlanabilir. Yani burun büyümeye devam ettikçe oluşan büyüme yüzde olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Diğer yandan erken yaşta yapılan burun estetiği alt ve üst dişlerde sıkışma meydana getirebilir. Bunun yanında dişlerin yanlış hizalanmasına da neden olarak diş düzenini bozulmasında etkili olabilir.

    Bu yüzden özellikle çevresel etkiler nedeniyle burun estetiğinde ısrar eden gençlerin uyarılmasında ve optimal yaşa kadar beklenmesinin daha faydalı olacağı konusunda bilgilendirilmesi gerekir.

  • Burun Estetiği Ameliyatına Bağlı Riskler Nelerdir?

    Burun estetiği ameliyatlarında oluşabilecek riskleri en aza indirgemek için ilk olarak dikkat edilmesi gereken alanında uzman ve deneyimli bir uzman tarafından operasyonun yapılmasıdır. Ancak her şeye rağmen burun estetiği operasyonları her zaman bazı riskleri içerisinde barındırır. Bunlardan bazıları operasyon sonrasında oluşabilecek enfeksiyonlar ve kanamalardır. Sızıntı seviyesinde akıntılar normaldir ve bir iki gün sürebilir. Ayrıca burun estetiği operasyonlarından sonra nadir de olsa koku kaybı yaşanabilir. Bazen de operasyon öncesi koku alamayanlar, ameliyattan sonra koku almaya başladıklarını söylerler.

    Burada yer alan bilgiler burun estetiği düşünen kişileri aydınlatmak amacıyla hazırlanmıştır. Daha ayrıntılı bilgi doktorunuz tarafında verilecektir.

  • Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci

    Burun estetiği ameliyatı sonrasında burunun iç kısmına yerleştirilen silikon tamponlar sayesinde daha konforlu bir ameliyat sonrası sürecin geçirilmesini sağlar. Ayrıca ameliyat sonrası ilk günler sulu ve yumuşak gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun yanında ameliyat sonrası süreçte bol bol ılık su içmek ve dudakları nemlendirmek doğru bir harekettir.

    Burun ameliyatı sonrasında iyileşme süreci hastanın uyanma odasına alınması ile başlar. İstirahat ederken baş kısmının yüksekte olmasına özen göstermek gerekir. Bu aynı zamanda kanamayı azaltır ve morarma gibi durumların önüne geçer. Ameliyat sonrası burun üzerinde atel ve burun içerisinde tampon olabilir. Burun deliklerinden akan kanı toplamak için ufak çaplı bir ped kullanılır. İlk birkaç gün burundan sızıntılar olması normaldir.  Ayrıca operasyon sonrası ilk birkaç gün ağızdan nefes almak zor olabilir. Böyle bir durumda burnun tuzlu suyla yıkanması rahatlama sağlar.

    Diğer yandan bir süre burnu alınabilecek darbelere karşı korumak önemlidir. Ayrıca 2 kg üzerinde bir ağırlık kaldırmak sakıncalıdır. Bu süreçte aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar kullanmamak ve burundaki tamponları doktor kontrolü dışında çıkarmamak gerekir.

    İyileşme süreci içerisinde 1 hafta sonra belirgin olan şişlikler azalır ve ortalama 1 ay sonra şişlikler büyük oranda azalmış olur. Gün geçtikçe burundaki şişlikler daha da azalır ve bunun ardından zarif burun görüntü ortaya çıkar. Özellikle burun kemerindeki şişliklerin yok olması ile asıl burun görüntüsü ortaya çıkmaya başlar ve yaklaşık olarak 6 ay sonra ödemin büyük bir kısmı düzelir. Operasyondan 1-2 yıl sonrasında ise burun asıl görüntüsüne kavuşmuş ve neredeyse hiçbir şişlikten eser kalmamış olur. Aynı şekilde ameliyat izleri ile tamamen görünmez hale gelir ve estetik bir görüntü oluşur.

    Ayrıca hasta, yatma ya da dinlenme esnasında başını yüksek tutmaya özen göstermelidir. En az 2 yastıkla yatmak ve bu şekilde başı desteklemek önem arz eder. Ameliyat sonrasında ilk birkaç gün sızıntı şeklinde kanama meydana gelmesi normal bir durumdur. Ancak aşırı kanama olması halinde bir an önce operasyonu gerçekleştiren doktorla iletişime geçilmesi gerekir.

    Bunların yanı sıra egzersizlerin ya da aktivitelerin 3 hafta sonrasında yapılması ve ağır egzersizler içinse en az 1.5 ay kadar beklenilmesi gerekir.

Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci

Burun estetiği ameliyatı sonrasında burunun iç kısmına yerleştirilen silikon tamponlar sayesinde daha konforlu bir ameliyat sonrası sürecin geçirilmesini sağlar. Ayrıca ameliyat sonrası ilk günler sulu ve yumuşak gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun yanında ameliyat sonrası süreçte bol bol ılık su içmek ve dudakları nemlendirmek doğru bir harekettir.

Burun ameliyatı sonrasında iyileşme süreci hastanın uyanma odasına alınması ile başlar. İstirahat ederken baş kısmının yüksekte olmasına özen göstermek gerekir. Bu aynı zamanda kanamayı azaltır ve morarma gibi durumların önüne geçer. Ameliyat sonrası burun üzerinde atel ve burun içerisinde tampon olabilir. Burun deliklerinden akan kanı toplamak için ufak çaplı bir ped kullanılır. İlk birkaç gün burundan sızıntılar olması normaldir.  Ayrıca operasyon sonrası ilk birkaç gün ağızdan nefes almak zor olabilir. Böyle bir durumda burnun tuzlu suyla yıkanması rahatlama sağlar.

Diğer yandan bir süre burnu alınabilecek darbelere karşı korumak önemlidir. Ayrıca 2 kg üzerinde bir ağırlık kaldırmak sakıncalıdır. Bu süreçte aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar kullanmamak ve burundaki tamponları doktor kontrolü dışında çıkarmamak gerekir.

İyileşme süreci içerisinde 1 hafta sonra belirgin olan şişlikler azalır ve ortalama 1 ay sonra şişlikler büyük oranda azalmış olur. Gün geçtikçe burundaki şişlikler daha da azalır ve bunun ardından zarif burun görüntü ortaya çıkar. Özellikle burun kemerindeki şişliklerin yok olması ile asıl burun görüntüsü ortaya çıkmaya başlar ve yaklaşık olarak 6 ay sonra ödemin büyük bir kısmı düzelir. Operasyondan 1-2 yıl sonrasında ise burun asıl görüntüsüne kavuşmuş ve neredeyse hiçbir şişlikten eser kalmamış olur. Aynı şekilde ameliyat izleri ile tamamen görünmez hale gelir ve estetik bir görüntü oluşur.

Ayrıca hasta, yatma ya da dinlenme esnasında başını yüksek tutmaya özen göstermelidir. En az 2 yastıkla yatmak ve bu şekilde başı desteklemek önem arz eder. Ameliyat sonrasında ilk birkaç gün sızıntı şeklinde kanama meydana gelmesi normal bir durumdur. Ancak aşırı kanama olması halinde bir an önce operasyonu gerçekleştiren doktorla iletişime geçilmesi gerekir.

Bunların yanı sıra egzersizlerin ya da aktivitelerin 3 hafta sonrasında yapılması ve ağır egzersizler içinse en az 1.5 ay kadar beklenilmesi gerekir.

Diğer Hizmetlerimiz

Güzellik ve özgüven, her yaşta insanın hak ettiği bir hazine değil mi?
Estetik cerrahi ile bu hazineyi keşfedin! Sadece daha genç ve çekici görünmekle kalmayacak, aynı zamanda içsel güzelliğinizi dışarı yansıtacaksınız.

    • Meme Estetiği

      Meme Estetiği

      Meme estetiği genel olarak memelerin normal boyutlarından daha büyük ya da küçük olmasında…

    • Yüz Estetiği

      Yüz Estetiği

      Yüz estetiği özellikle ilerleyen yaş ve dış etkenlere bağlı olarak yüzde ortaya çıkan deformasyonları gidermek…

    • Vücut Estetiği

      Vücut Estetiği

      Vücut estetiği aşırı kilo kayıpları sonrasında vücutta şekillendirme amaçlı yapılan estetik işlemler olarak…

tel