Meme ucu ameliyatı sonrasında hasta aynı gün taburcu edilir. Ancak duruma göre hasta bir gün kadar hastanede müşahede altında kalabilir. Çok sık karşılaşılmasa da ameliyat sonrası oluşabilecek ağrılar için ameliyatı gerçekleştiren uzman doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanılır. Bu ağrı kesiciler ile oluşan ağrıları kontrol altına almak mümkündür. Bunun yanında meme başlarında oluşan şişlik ya da ödem gibi durumlar birkaç gün sonra kendiliğinde yok olur.
Ameliyattan 3 – 4 gün sonra meme uçlarında bandajlar alınır. Ayrıca hastanın en az iki hafta kadar sporcu sutyeni kullanması gerekir. Ameliyatın ardından hasta 1 – 2 gün içerisinde normal yaşantısına geri dönebilir ya da işe gidebilir. Bunların yanı sıra en az 1 ay kadar çok ağır sporlardan uzak durulması ve sert hareketlerden kaçınılması gerekir. Ayrıca iyileşme sürecinde meme uçlarında his kaybı yaşanmaz.
Gömük Meme Ucu (çökük meme ucu, gömülü meme ucu, gömük meme başı, çökük meme başı, gömülü meme başı)
Gömük meme ucu ya da diğer adıyla çökük meme başı, göğüs uçlarının ya da bir kısmının içeri doğru gömülü olması şeklinde tanımlanır. Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilecek bir sorundur. Bu sorun çoğu zaman ergenlik döneminde yani memelerin gelişmeye başladığı süreçte fark edilir. Tabi oluşan bu sorun estetik, fonksiyonel ve psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Ortalama 100 kadından 2 ya da 3’ü tek veya çift taraflı gömük meme sorunları ile karşı karşıya kalır.
Gömük meme ile karşılaşan kadınlar, meme başından salgılanan sıvının birikmesi ya da yeteri kadar temizlenememesi nedeniyle enfeksiyon sorunları yaşayabilir. Aynı zamanda bebek emzirme sırasında da birtakım sorunlar yaşandığını söylemek doğru olur.
Gömük meme meydana gelmesindeki en önemli etken ise süt kanallarının yetersiz gelişimidir. Çünkü süt kanalları normalde meme ucuna açılır ve böyle bir durumda bebek meme ucunu yakalayamaz. Süt akışının engellenmesine neden olan bu yapı, estetik açıdan da oldukça nahoş görüntüler oluşturur. Kadın kendi olan güvenini kaybedebilir ve aynı zamanda cinsel ve psikolojik sorunlar da yaşayabilir.
Meme ucunda çöküklük gelişim çağından buyana varsa, bu durum süt kanallarının gelişmediğine işaret edebilir. Böyle bir durumda süt kanalları kapalıdır ve süt kanallarının yerine life benzer bağlar alabilir. Oluşan bağların ise meme ucunu içeri doğru çekmiş olması muhtemeldir. Süt kanallarının gelişmemesi ise gebelik sonrasında bu kanallardan süt gelmemesine neden olur. Eğer meme başı parmaklar ile sıkıştırıldığında dışarı süt çıkmıyorsa bu tür bir rahatsızlıktan şüphelenmek doğru olur. Bu tür rahatsızlıklarda meme başı cerrahi işlemler ile dışarı alınabilir, ancak anne bebeğini emziremez. Çünkü süt kanalları en başından gelişmemiştir.
Çökük meme ucunun tedavisinde cerrahi işlemler uygulanır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu operasyon ortalama 1 saat kadar sürer. Ayrıca çökük meme ucu tedavisi farklı yöntemler ile yapılabilir. Ancak her yöntemde amaç meme ucunu iç kısma doğru çeken bağların kesilmesi ve bunun ardından alt kısma kalıcı ya da geçici bir destek konması şeklindedir. İşlemler sırasında kesilen bağlar, aslında süt kanallarıdır. Bu kanallar kesilmezse meme ucu tekrar içeri çökebilir. Çünkü meme ucunun çökük olması süt kanallarının meme başını içeri doğru çekmesinden kaynaklanır. Süt kanallarının kesilmesi nedeniyle hasta, hamilelik sonrasında bebeğini emziremez. Çökük meme ucu için yapılan ameliyatlar, göğüslerin estetik açıdan istenen bir görüntü elde etmesinde etkilidir. Bunun yanında diğer sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.