Meme Ucu Estetiği

Genetik açıdan meme uçlarındaki küçüklük ya da büyüklük oluşumu…

Genetik açıdan meme uçlarındaki küçüklük ya da büyüklük oluşumu, estetik açıdan memnun etmeyen bir görüntü oluştururken, işlevsel olarak da problemler yaratabilmektedir. Yeni nesil teknik yöntemler eşliğinde ve uzman doktor kontrolünde, meme ucu estetiği günümüzde oldukça kolay şekilde uygulanabilmektedir. Özellikle çökük meme ucu doğum sonrası emzirmeye engel olacak boyutlara ulaşabildiğinden, bu operasyon önem teşkil etmektedir.

Çökük meme problemine bağlı olarak süt kanallarının yeterli derecede gelişmeme süreci ortaya çıkmaktadır. Bu durum neticesinde emzirme süreci önemli problem yaratmaktadır. Tabii tıbbi olarak ise bir sakınca yaratmayan büyük ya da küçük meme büyüklüğü, estetik olarak kişiyi rahatsız edebilmektedir. Özellikle kıyafetler üzerinden belirgin olarak öne çıkması, sosyal yaşamı etkilemekte ve kişi de özgüven kaybı yaratabilmektedir.

Meme Ucu (Göğüs Ucu) – Aerola Nedir?

Meme ucu diğer adıyla aerola olarak karşımıza çıkar. Çevresinde kahverengi – pembe dokular olan aerola, içerisinde yaklaşık olarak 17 adet süt kanalı bulunduran ve bunun yanında memeni daha estetik bir görünüm sergilemesine yardımcı olan yapıdır. Elastik bir yapıya sahip olmasının yanında orta kısmında bir çıkıntı bulunur. Ayrıca aerola altında kas dokusu yer alır ve çeşitli uyarılmalar (soğuk, cinsel dürtü, korku, su temas) nedeniyle meme ucundaki çıkıntı kasılır ve kısa bir süre içerisinde sertleşir.

Çökük Meme Ucu Oluşma Nedenleri

Çökük meme ucunun oluşmasında birtakım etkenler ön plana çıkar. Meme ucu çevresinde hareketin meydana gelmesini sağlayan bağ dokuları yer alır. Sıcak, soğuk, emzirme ya da dokunma gibi durumlarda bu bölgenin büyümesine neden olan erekte bir yapı bulunur. Eğer buradaki kas yapısı Buradaki kas yapısı fibrotik dokuya dönüşürse, oluşan fibroz dokulardan kaynaklı meme ucu hareketi yaşanmaz ve iç kısımda çökük bir şekilde kalır. Meydana gelen bu durum çökük meme ucu oluşumuna sebebiyet verir.

Meme Başı Büyüklüğü

Meme başlarında meydana gelen aşırı büyüklük fonksiyonel sorunların aksine estetik açıdan istenmedik görüntüler oluşturur. Özellikle kadınlar için rahatsız edici durumlardan biri olan meme başı büyüklüğü, karşı cinse de olumsuz yansımaların olmasına neden olur. Cinsel ilişki sırasında hoş olmayan bir görüntü kadının kendisini beğenmemesine ve bunun yanında özgüven kaybına neden olur.

Diğer yandan aşırı büyük meme başı, kıyafet giyiminde de birtakım sıkıntıların yaşanmasına yol açar. Giyilen kıyafetlerin altında belirgin bir şekilde öne çıkan meme başları, kadınlar için oldukça rahatsız edici bir durumdur. Hatta ne kadar kalın sutyen giyilirse giyilsin, buna rağmen meme başları belirginleşir ve rahatsız edici durumlar meydana gelir. Ancak bu durum için çözüm oldukça basittir. Hızlı ve kolay bir cerrahi işlem ile meme başlarını normal boyutlarına getirmek ve daha hoş görüntüler oluşturmak mümkündür. Operasyon sonrasında süt kanalları korunur ve emzirme açısından herhangi bir sorun teşkil etmez. Ayrıca yapılan operasyon sonrasında ise herhangi bir his kaybı yaşanmaz.

Meme Ucu Yokluğu

Meme ucu yokluğu bazı kadınlarda doğuştan, hamilelik, emzirme ya da çeşitli nedenlere bağlı olarak meme ucunda oluşan çöküklükler nedeniyle meydana gelir. Böyle bir durumda meme ucu dışarıda değil, tam tersi içeridedir. Doğuştan var olan meme ucu yokluğunun emzirme ile bir miktar dışarı çıkması ve düzelmesi mümkündür. Ancak istenen bir düzelme beklemek yanlış olur. Ayrıca emzirme problemi yaşayan kadınlarda meme başlarının cerrahi işlemler ile dışarı alınması özellikle tavsiye edilir.

Meme ucu olmayan kadınlar için önerilen en etkili çözüm yöntemi ise cerrahi müdahaledir. İşlemler sırasında meme ucunun kenarından küçük bir kesi açılır. Açılan bu keşiden meme ucu dışarı alınmaya çalışılır. Bu şekilde meme ucu yokluğu giderilmiş ve kişi normal bir hasta yapısına kavuşmuş olur.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Kimler Meme Ucu Estetiği Olabilir?

    Fiziksel olarak yetişkin dönemi tamamlamış, görsel olarak meme ucundan memnun olmayan her kadın bu estetik ameliyatı olabilir. Ayrıca meme ucu şekillerinde bozulmalar meydana getiren belli başlı bazı hastalıklar karşısında da operasyonel müdahale yapılabilmektedir.

    – Göğüs travması,

    – Meme sarkması,

    – Kanser,

    – Yanma ya da benzeri travmatik problemler karşısında hasar,

    Bu ve benzeri farklı sorunlarla beraber estetik açıdan meme ucu görüntüsünü beğenmeyen kadınlar, uzman cerrah kontrolünde bu operasyona güvenli şekilde girebilir.

  • Meme Ucu Estetiği Nasıl Yapılır?

    Lokal anestezi ile gerçekleştirilen meme ucu estetiği, günümüzde kolayca yapılan uygulamalar arasında yer almaktadır. Uygulamanın temel prensibi meme uçlarını içeri doğru çeken süt kanallarının kopmasına veya kesilmesine engel olarak, serbestleştirilmesi mantığı üzerinden ele alınmaktadır. İleri dönemlerde tekrar etmemesi için meme ucu altına kas ve yağ takviyesi uygulanmaktadır.

    Buna paralel olarak beni ucu büyüklüğü ve küçüklüğü için yapılan operasyon da kolay şekilde ele alınıyor. Yine meme ucu çevresindeki halkaların büyük olmasıyla meydana gelen sorunlar adına işlem kesilerek yapılabilmektedir. Özellikle meme kanseri sonrası ya da doğuştan gelen bazı durumlarla, meme uçlarının ortadan kalkma problemi yaşanabiliyor. Böyle durumlar için meme ucunu taklit edecek vücudun farklı noktalarından deri alınarak müdahale gerçekleştirilmektedir.

  • Meme Ucu Estetiği Sonrası İyileşme Süreci

    Meme ucu ameliyatı sonrasında hasta aynı gün taburcu edilir. Ancak duruma göre hasta bir gün kadar hastanede müşahede altında kalabilir. Çok sık karşılaşılmasa da ameliyat sonrası oluşabilecek ağrılar için ameliyatı gerçekleştiren uzman doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanılır. Bu ağrı kesiciler ile oluşan ağrıları kontrol altına almak mümkündür. Bunun yanında meme başlarında oluşan şişlik ya da ödem gibi durumlar birkaç gün sonra kendiliğinde yok olur.

    Ameliyattan 3 – 4 gün sonra meme uçlarında bandajlar alınır. Ayrıca hastanın en az iki hafta kadar sporcu sutyeni kullanması gerekir. Ameliyatın ardından hasta 1 – 2 gün içerisinde normal yaşantısına geri dönebilir ya da işe gidebilir. Bunların yanı sıra en az 1 ay kadar çok ağır sporlardan uzak durulması ve sert hareketlerden kaçınılması gerekir. Ayrıca iyileşme sürecinde meme uçlarında his kaybı yaşanmaz.

    Gömük Meme Ucu (çökük meme ucu, gömülü meme ucu, gömük meme başı, çökük meme başı, gömülü meme başı)
    Gömük meme ucu ya da diğer adıyla çökük meme başı, göğüs uçlarının ya da bir kısmının içeri doğru gömülü olması şeklinde tanımlanır. Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilecek bir sorundur. Bu sorun çoğu zaman ergenlik döneminde yani memelerin gelişmeye başladığı süreçte fark edilir. Tabi oluşan bu sorun estetik, fonksiyonel ve psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Ortalama 100 kadından 2 ya da 3’ü tek veya çift taraflı gömük meme sorunları ile karşı karşıya kalır.

    Gömük meme ile karşılaşan kadınlar, meme başından salgılanan sıvının birikmesi ya da yeteri kadar temizlenememesi nedeniyle enfeksiyon sorunları yaşayabilir. Aynı zamanda bebek emzirme sırasında da birtakım sorunlar yaşandığını söylemek doğru olur.

    Gömük meme meydana gelmesindeki en önemli etken ise süt kanallarının yetersiz gelişimidir. Çünkü süt kanalları normalde meme ucuna açılır ve böyle bir durumda bebek meme ucunu yakalayamaz. Süt akışının engellenmesine neden olan bu yapı, estetik açıdan da oldukça nahoş görüntüler oluşturur. Kadın kendi olan güvenini kaybedebilir ve aynı zamanda cinsel ve psikolojik sorunlar da yaşayabilir.

    Meme ucunda çöküklük gelişim çağından buyana varsa, bu durum süt kanallarının gelişmediğine işaret edebilir. Böyle bir durumda süt kanalları kapalıdır ve süt kanallarının yerine life benzer bağlar alabilir. Oluşan bağların ise meme ucunu içeri doğru çekmiş olması muhtemeldir. Süt kanallarının gelişmemesi ise gebelik sonrasında bu kanallardan süt gelmemesine neden olur. Eğer meme başı parmaklar ile sıkıştırıldığında dışarı süt çıkmıyorsa bu tür bir rahatsızlıktan şüphelenmek doğru olur. Bu tür rahatsızlıklarda meme başı cerrahi işlemler ile dışarı alınabilir, ancak anne bebeğini emziremez. Çünkü süt kanalları en başından gelişmemiştir.

    Çökük meme ucunun tedavisinde cerrahi işlemler uygulanır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu operasyon ortalama 1 saat kadar sürer. Ayrıca çökük meme ucu tedavisi farklı yöntemler ile yapılabilir. Ancak her yöntemde amaç meme ucunu iç kısma doğru çeken bağların kesilmesi ve bunun ardından alt kısma kalıcı ya da geçici bir destek konması şeklindedir. İşlemler sırasında kesilen bağlar, aslında süt kanallarıdır. Bu kanallar kesilmezse meme ucu tekrar içeri çökebilir. Çünkü meme ucunun çökük olması süt kanallarının meme başını içeri doğru çekmesinden kaynaklanır. Süt kanallarının kesilmesi nedeniyle hasta, hamilelik sonrasında bebeğini emziremez. Çökük meme ucu için yapılan ameliyatlar, göğüslerin estetik açıdan istenen bir görüntü elde etmesinde etkilidir. Bunun yanında diğer sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

  • Meme Ucu Gömüklüğünün Tedavisi

    Gömük meme ucu tedavisi genelde aşırı derecede çökme yaşanan meme uçları için yapılır. Hafif ve orta düzey meme ucu gömüklükleri tedavi gerektirmez. Bu tür meme gömüklüklerinde özel pompalar, masaj, meme uçlarının çevresinde uyarma ve meme ucundaki kahverengi kısımlara medikal malzemeler ile bası gibi yöntemler uygulanır.

    Ağır meme ucu gömüklüklerinde ise yapılan işlemler cerrahi uygulamalar olarak karşımıza çıkar. Meme ucuna kadar uzanan süt kanalları, meme ucunu iç kısma doğru çeker. Bu gömüklüğün ana nedeni olduğu için süt kanalları kesilir. Bu şekilde meme ucunu içe çeken ağırlık ortadan kaldırılmış olur. Bunun sonucunda ise meme ucu serbest kalır ve gömüklük ortadan kalkar.

  • Meme Ucunun İrileşmesi ve Genişlemesi

    Meme ucunda yer alan kahverengi kısım memelerin genel büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Ortalama meme büyüklüğüne sahip bir insan ise meme ucu çapı 4 ila 5 cm arasındadır. Memelerin herhangi bir neden büyümesi bu çapın da genişlemesine ya da irileşmesine neden olur. Büyük meme uçları genel olarak büyük boyutlu memelere sahip insanlarda görülür. Memelerin ucundan gerçekleştirilen operasyon ile memeler belirli ölçüde küçültülür. Bu sırada meme uçlarında da aynı oranda küçülme meydana gelir.

    Diğer yandan bazı durumlarda ise memelerin boyutlarında büyüme meydana gelmeden meme ucu çapı genişler. Böyle bir durumda ise kahverengi alan üzerinde işlem yapılır ve yalnızca bu alan küçültülür. Yapılan işlemler sonrasında ise memeler üzerinde izler belli olmaz. Bu şekilde memelerdeki büyüme ve genişleme problemleri giderilir.

    Meme Ucu Yokluğunda Meme Ucunun Yeniden Oluşturulması (meme ucu rekonstrüksiyonu)
    Meme ucu yokluğu genel olarak meme kanseri cerrahisi ya da Pland sendromu nedeniyle meydana gelir. Bu tür durumlar hem meme ucu hem de çevresinde bulunan areola dokusunun yokluğuna neden olabilir. Meme ucu yokluğunda ise meme dokusu alınarak rekonstrüksiyon işlemi yapılır. Bu işlem çeşitli yöntemler ile yapılır ve bunlar aşağıdaki gibidir;
    Tıbbi tatuaj (dövme): Tıbbi tatuaj genelde tek başına kullanılır, ancak gerekli olan durumlarda meme ucu etrafında areola görüntüsü elde etmek için de kullanılan bir yöntemdir.

    Cilt grefti (doku nakli): Diğer adıyla doku nakli olarak karşımıza çıkan cilt grefti, hastanın kendine ait olan labia minorasından alınan doku ile gerçekleştirilir. Alınan bu doku meme ucu oluşturulması için kullanılır. Ayrıca meme ucu çevresindeki areola dokusunun oluşturulması için de kasık ya da karın bölgesinden alından doku ile cilt grefti nakli yapılır. Bunun yanında işlemler sırasından verici alanlara dikiş atılması gerekir. Genel olarak genel anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir.

    Nipple sharing: Nipple sharing işleminde diğer meme ucundan belirli bir oranda alınan parça ile olmayana meme ucu oluşturulur. Ancak son yıllarda çok fazla kullanılan bir yöntem olmadığını söylemek doğru olur.
    Lokal flep: Meme ucu oluşturulması düşünülen bölgede üzerindeki sağlıklı cilt ve cilt altı dokusu alınarak yeni meme ucu oluşturulur. Areola bölgesinin oluşturulması için de tatuaj ya da cilt grefti gibi teknikler uygulanır.
    Yağ ve dermis grefti: Meme uçlarında dolgun bir yapı meydana getirmek için derinin ikinci katmanı olarak bilinen dermis dokusu kullanılır. Dermis dokusu ise kasık ve karın gibi farklı bölgelerden alınır.

  • Meme Ucu Küçültülmesi

    Meme ucu ameliyatları arasında yer alan meme ucu küçültülmesi, erkeklerde ve kadınlarda uygulanabilen operasyonlardan biridir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda çeşitli nedenlere bağlı olarak meme ucu büyüklüğü görülür. Meme ucunun alırı büyük olması özellikle kıyafet kullanımında ciddi sorunlar yaşanmasına neden olur. Bu durum ise çekinme ya da psikolojik sorunların ortaya çıkmasına yol açar.

    Meme uçları çok geniş, uzun ya da asimetrik olabilir. Ayrıca aerola kısmında da aynı şekilde geniş ya da asimetrik bir görüntü bulunabilir. Bu tür sorunlara sahip olan memeler için lokal anestezi altında meme ucu küçültme ameliyatı yapılır. Bu ameliyat sırasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır ve hasta en geç bir hafta gibi kısa bir sürede günlük hayatına geri dönebilir.

  • Çökük Meme Ucuna Sahip Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

    Çökük meme ucuna sahip olan hastaların ilk olarak yapması gereken meydana gelmiş olan bu çöküklüğün nedenini araştırmaktır. Doğum kaynaklı böyle bir soruna sahip olan kadınlar, gebelik sonrasında uygun yöntemler ile bebeklerini rahatça emzirebilir. Ancak emzirme sırasında bebekler bazen meme başı çevresinde yer alan kahverengi bölgeyi emebilir. Bu nedenle emzirme sırasında enfeksiyon gibi durumlar ile karşı karşıya kalmamak için hijyene dikkat edilmesi gerekir.

  • Meme Ucu Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?

    Meme ucu ameliyatı sonrasında meme ucu etrafında oldukça küçük izler meydana gelir. Ancak bu izler de zamanla kahverengi halka içerisinde kalır ve neredeyse görünmez hale gelir.

tel