Meme Dikleştirme

Göğüs sarkması, yerçekiminin etkisi ile ve yaşa bağlı olarak zaman içinde derinin elastikiyetini kaybetmesi…

Göğüs sarkması, yerçekiminin etkisi ile ve yaşa bağlı olarak zaman içinde derinin elastikiyetini kaybetmesi ve eski dik ve diri görünümünü yitirmesidir. Hızlı kilo alıp verme, emzirme ve yanlış sutyen kullanımı da göğüslerde yumuşama ve deformasyon nedenleri arasındadır.

Meme dikleştirme, göğüsleri mevcut formlarından daha hoş gözüken formlara taşıyan bir uygulamadır. Yapılan işlemler ile memeler daha dik ve gösterişli bir hale gelir. Meme dikleştirme operasyonları genelde memelerin küçük, sarkık ya da büyük olması nedeniyle gerçekleştirilir. Bunun yanında meme başlarının gömülmesi de yine meme dikleştirme yapılmasını gerektirir. Meme estetiği kapsamında en sık tercih edilen operasyonlardan biri olarak karşımıza çıkar. Göğüs yapılarından memnun olmayan pek çok kadın, özellikle son yıllarda sarkan meme yapıları ile meme dikleştirme operasyonlarını tercih etmektedir. Meme dokusunun yetersiz olduğu durumlarda meme protezi ile meme dikleştirme ameliyatı yapılır. Ameliyat sonrası neticeleri ameliyat öncesinde mutlaka detaylı bir şekilde konuşmak önemlidir

Meme Dikleştirme Ameliyatı

Sarkmış bir memede meme başı aşağıda ve katlantı çizgisine yakındır. Sönük ve sarkık memelerin toparlanmasını sağlayan cerrahi bir operasyon olan meme dikleştirme ameliyatı, memenin estetik açıdan daha güze bir şekil almasını sağlar. Genel anestezi altında ortalamak 2-4 saat süren bir operasyon olup sarkıklık derecesine göre farklı teknikler kullanılabilir.

Hafif sarkmalarda hastanın beklentisine göre silikon meme protezi kullanılarak göğüslerin daha dik ve dolgun bir görünüme kavuşması sağlanır. Sarkmanın fazla ve meme bezi miktarının yetersiz olduğu durumlarda silikon protez konulur ve meme toparlaması yapılır. Meme dikleştirme ameliyatı, meme küçültme ameliyatları ile oldukça benzerlik gösterir. Bu operasyonda amaç çeşitli nedenlere bağlı olarak memelerde meydana gelen sarkmaların giderilmesidir. Operasyon öncesi yapılan özel çizimler ve incelemeler ile memelerdeki fazla cilt yapısı ya da bir miktar doku alınır. Ayrıca meme başlarındaki şekil bozuklukları ve sarkıklık gibi durumlar yine bu operasyon ile ortadan kaldırılır.

Operasyon öncesinde uzman hekim ve hasta arasında yapılan görüşmeler ile memeler boyut, şekil, sertlik, meme ucu ve cilt elastikiyeti üzerinde bazı incelemeler yapılır. Genel anestezi altında yapılan ameliyatlar sırasında dikleştirme ve büyütme işlemleri aynı anda yapılabilir. Bunun yanında hasta operasyon sonrasında his kaybı yaşamaz ya da süt vermeye engel durumlar oluşmaz. Bunların yanı sıra meme dikleştirme ameliyatlarında uzman bir hekimle çalışmak önemlidir.

Meme Küçültme Operasyonu Nasıl Yapılır?

Operasyon esnasında meme dokusu hastanın vücut ölçüleri doğrultusunda tekrar şekillendirilir. Fazla doku işlem sırasında çıkarılırken meme başı da yukarı çıkarılır. Küçültme ameliyatlarında hastaların en büyük kaygısı ameliyat sonrasında iyileşme süreci oluyor. Özellikle memede iz kalması hastalarda için ciddi birer sorun haline geliyor.

Her ne kadar estetik dikiş yöntemi kullanılsa da vücutta belli bir süre iz kalabilir. Fakat iz, zaman içerisinde iyileşme sürecine girer. İzler genellikle meme başının çevresinde yuvarlak biçiminde olur. Ayrıca meme başından aşağı doğru ise T biçiminde de iz görülebilir. Bizler ise son teknolojiden yararlanarak memenin alt kısmında yatay kesi olmuyor. Böylece iz kalma riski de ortadan kalkmış oluyor.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?

    Meme dikleştirme ameliyatı sonrasında iz kalıp kalmadığı en çok merak edilenler arasında yer alır. Genel olarak baktığımızda meme dikleştirme operasyonları cerrahi işlemler ile yapılır. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi meme dikleştirme operasyonları sonrasında da belireli bir ölçüde iz kalır. Erken dönemlerde daha belirgin olan bu izler, zamanla silikleşir ve neredeyse fark edilemeyecek duruma gelir.

  • Meme Kaldırma Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?

    Meme kaldırma ameliyatına karar verilen durumlar arasında ilk olarak karşımıza çıkan meme başının alt kıvrımı ile aynı hizada olmadığı durumlardır. Ayrıca meme dokusunun fazla olmadığı durumlarda da yine meme dikleştirme operasyonu yapılmasına karar verilir.

    İyileşme Süreci

    Genel olarak baktığımızda meme dikleştirme operasyonları çoğu zaman için rahat geçer. Operasyonda meme protezi kullanılmış ise kol hareketlerinde birkaç gün kadar kısıtlama olabilir. Ayrıca ortalama 2 gün sonra pansuman açılır ve kontrol edilir. Ameliyatın ardından 7 gün sonra ise sargılar açılır. Hastanın en az 6 hafta boyunca sporcu sutyeni kullanması gerekir.
    Diğer yandan operasyon sonrası erken dönemlerde şişlik, meme başında his kaybı ve cilt üzerinde pembe renkli değişimler meydana gelebilir. Ancak bunlar kısa süre içerisinde kendiliğinde yok olur. Hasta ağır bir işte çalışmıyorsa 3 ya da 4 gün sonra işine geri dönebilir. En az 3 ay kadar ağır egzersizler yapılmaması gerekir. Meme dikleştirme operasyonları genel olarak kalıcı bir yöntemdir ve bu nedenle doğru uygulamalar yapılması halinde istenen sonuçlar ortaya çıkabilir.

    Operasyon Süresi

    Meme dikleştirme operasyonları hasta üzerinde yapılan işlemlere bağlı olarak 2 ila 3 saat arasında bir zaman alır.

    Operasyon Tekniği

    Meme dikleştirme ameliyatlarında farklı teknikler kullanılır. Bu teknikler yapılan kesilere göre sınıflandırılır ve uzman hekim tarafından en uygun görülen teknik kullanılır. Meme dikleştirme operasyonlarında kullanılan teknikler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
    • Meme başı çevresi
    • Meme başı çevresi – kıvrıma doğru dikine iz
    • Meme başı çevresi – ters t iz
    Cerrahi müdahaleler yapılarak gerçekleştirilen meme dikleştirme için ameliyatsız herhangi bir teknik bulunmaz. Bu nedenle memelerin dikleştirilmesi ve mevcut şekil bozukluklarının giderilmesi için cerrahi işlemler yapılması zaruridir.

  • Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası Emzirme

    Meme dikleştirme ameliyatı sonrası hastanın emzirmeye devam etmesinde bir sakınca yoktur. Meme sarkıklık derecesine göre uygulanan meme dikleştirme tekniklerinde emzirme fonksiyonunun korunması amaçlanır.

    Meme dikleştirme ameliyatı sonrası meydan gelen bir hamilelik veya aşırı kilo alıp verme durumunda memede tekrar sarkma olması muhtemeldir. Başka bir hamilelik planlamayan ve vücut ağırlığında dalgalanma olmayan hastalar için tekrar sarkma görülme ihtimali çok düşüktür.

  • Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası

    Ameliyat sonrası hastaya sporcu sutyenine benzer bir sutyen giydirilir. Hasta 1 gece hastanede kalır ve ertesi gün taburcu edilir. Ameliyat sonrası ağrılar için doktor tarafından verilen ağrı kesiciler kullanılır. Memenin büyüklük ve sarkıklık durumuna göre bazı meme dikleştirme ameliyatlarında ameliyat bölgesindeki kirli kanın atılması için dren kullanılır. Dren kullanılan hastalarda ameliyatın 3. gününde dren çıkarılır. 1. hafta kontrolleri ve ardından 2. hafta kontrolleri yapılır. 2. haftada dikişler alınmakta ve dikiş izlerinin giderilmesi için tedavi uygulanmaktadır.

    Ameliyat sonrası istirahat önemlidir. 1 hafta hasta dinlenmeli, sporcu sutyeni 4 hafta boyunca kullanılmalıdır. Şişlikler zamanla inecek, göğüslerin son şeklini alması 8-10 hafta sürecektir.

tel