Türkiye’de ve dünya çapında sıklıkla talep edilen erkek burun estetiği burun yapılarına ve şikayetlere göre çeşitlere ayrılmaktadır. Bazı cerrahi müdahaleler uyku apnesi ve soluk alıp vermekte güçlük çekme gibi sağlık sorunlarının giderilmesi için yapılıyor. Bunun dışında burun ucu estetiği ve burun kemerlerini düzeltme gibi müdahaleler de uzmanlar tarafından tek seansta gerçekleştirilmektedir.

Burun Estetiği Kimlere Yapılır?

Çeşitli kazalar ve travmalar sonrası burunda meydana gelen şekil bozukluklarının giderilmesi için burun estetiği yapılmaktadır. Kemerli bir burun yapısına sahip olanlara özel cerrahi müdahaleler mevcuttur. Burun ucunun düşük ve yüzün geneli ile orantısız olduğu durumlarda da başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Asimetrik olan burunlar eşitlenerek çok daha orantılı bir görünüme kavuşturulur. Burun deliklerini küçültmek de son seçenekler arasında yer alıyor.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Hangi Durumlara Burun Estetiği Yapılır?

    Diğer adıyla rinoplasti olarak bilinen burun estetiği, genelde estetik kaygılar nedeniyle tercih edilse de solunum problemleri yaşayanlar için de uygun bir estetik yöntemdir. Genelde solunum sıkıntısı yaşayan erkekler, bu sorunun giderilmesi sırasında estetik kusurlara da çözüm bulunmasını tercih eder. Burun estetiği yaptırmak isteyen bir kişinin 18 yaşından büyük olması gerektiğini de belirtmek doğru olur.

    Burun estetiği ameliyatında dikkat edilmesi gereken yapılan işlemler sonrasında yüz hatları ile uyumlu sonuçlar ortaya çıkarmaktır. Estetik işlemler sırasında doğal görünüm elde edilmesi ya da hastanın beklentilerine uygun sonuçlar üretilmesi oldukça önemli bir konumda yer alır. Bu nedenle burun estetiği için alanında uzman bir estetik cerrahın ile çalışmak ve operasyon öncesi detaylı bir muayene yaptırmak önem arz eder.

  • Burun Estetiği Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

    Erkeklerin de kadınlarda olduğu gibi burun estetiği öncesinde dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlara dikkat edilmesi operasyon sonuçlarına etki edebilir ve kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken hususlar aşağıdaki gibi karşımıza çıkar;

    • Operasyon öncesinde düzenli uyku önemli bir konumda yer alır.
    • Ayrıca operasyon öncesi kullanılan ilaçların estetik uzman hekime bildirilmesi gerekir.
    • Aspirin, zayıflama ilaçları ya da vitamin içerikli ilaçların operasyondan 2 hafta önce bırakılması gerekir.
    • Aynı şekilde alkol ve sigara kullanımı da 2 hafta önce bırakılmalıdır.
    • Ameliyat öncesinde su da içerisinde yer almak kaydı ile herhangi bir gıdanın tüketilmemesi gerekir.
  • Erkek Burun Estetiğinin Farkları

    Erkek burun estetiği, kadınlarda gerçekleştirilen burun estetiğine göre birtakım farklılıklar gösterir. Burada en büyük farklılık ölçüler olarak karşımıza çıkar. Erkeklerde kalkık ve üst kısmı içe doğru olacak şekilde kavisli bir burun yapısının oluşturulması, yüze kadınsı bir ifade kazandırır. Bu nedenle erkek burun yapısında ideal ölçü ve yapı burun ucunun kıvrık olmamasıdır. Burnun sırt kısmı ise kavisli değil, bunun tam tersine düz olmalıdır. Ayrıca burun estetiğinde erkekler için kabul edilen burun kaldırma açısı 90 – 95 derece seviyelerindedir.

    Erkeklerde yapılan burun estetiği aynı zamanda uzmanlık ve titiz bir işçilik isteyen bir süreçtir. Bu nedenle burun estetiği yaptıracak olan erkeklerin kendi alanında uzman ve deneyim sahibi estetik cerrahlar ile çalışması tavsiye edilir. Çünkü operasyon sonrası istenmedik görüntülerin ortaya çıkmaması ve özellikle yüzde kadınsı bir ifadenin belirmemesi oldukça önemlidir.

  • Erkek Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

    Erkeklerde yapılan burun estetiğinde dikkat edilen hususların başında operasyon sonrasında estetik uygulama yapıldığının çok fazla öne çıkmaması gelir. Yani doğal bir görünüm elde etmek öncelikli koşullar arasında yer alır. Doğal bir görünüm elde ederken yalnızca burunda var olan şekil ya da asimetrik bozuklukların giderilmesi yeterli olur.

    Bunların yanı sıra erkek burnunun aşırı kalkık olmaması yine dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Bunun en önemli nedeni dişiliği çağrıştırmasıdır. Bu genel olarak erkeklerde hoş bir görüntü oluşturmaz ve istenmedik sorunlar meydana gelebilir. Ayrıca oyuk bir burun yerine sırtı biraz kemerli burun ideal bir yüz hattı oluşturmaya yardımcı olur. Aynı zamanda operasyon sonrasında çok ince bir burun yapısı olmamasına da özen gösterilir. Bu durum çok iri kemikli erkeklerde yapılan estetiğin bariz bir şekilde anlaşılmasına neden olur ve burun yapısı yüz hatları ile pek de uyumlu olmaz.

    Estetik uygulamalar sonrasında erkeklerin burunlarının sivri olmamasına da dikkat edilmesi gerekir. Çünkü erkek cildi hem kalın hem de yağlıdır ve bu nedenle ince yapılı bir burun yapısından kaçınmak en doğrusudur. Tabi solunum şikayetleri varsa bunların da operasyon sonrasında giderilmiş olması önemli bir konumda yer alır.

  • Açık ve Kapalı Burun Estetiği Uygulamaları

    Burun estetiği ameliyatında iki farklı teknik uygulanır. Bunlar açık ve kapalı teknikler olarak karşımıza çıkar. Her biri kendi içerisinde farklı uygulamalar içerir ve en çok kullanıla yöntem kapalı burun estetiğidir.

    Açık burun estetiği: Açık teknikle yapılan burun estetiği uygulamaları genel olarak burnun kıkırdak dokusunda oluşan eğrilik, şekil bozuklukları, aşırı derecede kaymalar ve burun kemeri varlığında uygulanır. Bunun yanında ilk operasyonun başarısız olduğu durumlarda da yine açık teknikle burun estetiği uygulaması gerçekleştirilir. Teknik uygulanırken burundaki yapısal sorun net bir şekilde belirlenir ve bunun ardından en iyi sonucu almak için gerekli çalışmalar yapılır. Ayrıca açık burun estetiğinde burun V şeklinde kesilir. Bu sayede kemik simetrisi ve kıkırdak doku direkt olarak görüş alanı içerisine girer.

    Kapalı burun estetiği: Kapalı burun estetiği, tamamen burunun iç kısmından uygulanan bir estetik uygulamadır. Bu uygulama sırasında kesi yapılmaz ve herhangi bir şekilde dikiş atılmasına da gerek kalmaz. Ayrıca iyileşme süreci açık teknik ile yapılan burun estetiğine göre daha hızlıdır. Uygulama sırasında cilt ve yumuşak doku üzerinde belirli oranda hasar meydana gelir. Ancak buna karşın burun kemeri başta olmak üzere burun ucu kaldırma ve burun kanatları için çok fazla tercih edilen bir yöntemdir.

  • Burun Estetiğinde Dolgu Uygulamaları ve Faydaları

    Burun estetiğinde dolgu uygulamaları genel olarak burunda meydana gelen şekil bozukluklarının ameliyat yapılmadan giderilmesine yardımcı olan bir yöntemdir. Uygulama sırasında herhangi bir cerrahi işlem yapılmaz ve burna istenen şekli vermek için dolgu maddeleri kullanılır. Burnun gerekli olan alanlarına enjekte edilen dolgu maddeleri, kısa süre içerisinde şekil bozukluğu olan alanların hacim kazanmasını sağlar. Bu şekilde burunda yer alan kontur eksiklikleri, boşluklar, girintiler ve asimetrik bozukluklar dolgu uygulaması ile ortadan kaldırılır.

    Dolgu uygulaması aynı zamanda çeşitli avantajları da beraberinde getirir. Bunlardan en önemlisi ameliyat olmak istemeyen hastalar için alternatif bir çözüm olarak görülmesidir. Ayrıca işlemler genel olarak hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilir ve bunun yanında rötuşlar oldukça kolay bir şekilde yapılır. Bu sayede burnun herhangi bir bölgesinde küçük bir düzeltme yapmak için bir miktar dolgu maddesi enjekte edilmesi yeterli olur. Diğer yandan cerrahi işlemlere göre daha ekonomik olduğunu söylemek mümkündür.

  • Erkeklerde Rinoplasti Sonrası İyileşme

    Genel anestezi altında yapılan burun estetiği ardından hasta öncelikle uyanma odasına alınır ve operasyonun ardından burunda silikon tamponlar bulunur. Delikli bir yapıda olan silikon tamponlar hastaların nefes alıp verebilmesine yardımcı olur. Ayrıca ameliyatın ardından gece burunda meydana gelebilecek sızıntılar için akan kanı toplayan pedler kullanılır. İlk birkaç gün ağrı ya da acı hissinin olması normaldir. Bu tür durumlarda uzman hekim tarafından verilen ağrı kesicilerin kullanılması yeterli olur.

    Diğer yandan burun tuzlu su ile belirli aralıklarda yıkanmalıdır. Uyku sırasında en az 2 yastık kullanılması ve başın sürekli yüksek bir konumda tutulması tavsiye edilir. İyileşme süreci tamamlanana kadar burnu sert darbelere karşı korumak gerekir. 3. hafta sonucunda hafif egzersizler yapılmaya başlanabilir, ancak 2 kg üzerinde bir ağırlık kaldırılmaması önemlidir. Ayrıca aspirin ya da buna benzer kan sulandırıcı ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerekir.

    Ağır egzersizlere en erken 1 ay sonra başlanabilir. Bu süre içerisinde morluklar ve şişlikler büyük oranda azalır. Operasyonun ardından alkol ve sigara kullanımına da bir son verilmesi ya da belirli bir süre kadar ara verilmesi gerekir. Yaklaşık olarak 2 ila 3 ay arasında iyileşme süreci tamamlanır ve burnun asıl görüntüsü tam olarak ortaya çıkar. Ameliyat izleri ise tamamen görünmez hale gelir ve bunun sonucunda estetik bir burun yapısı meydana gelir.

  • Burun Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Estetik ve cerrahi müdahalelerden sonra burun bölgesini çeşitli risklerden korumak elzemdir. Bunların başında temas sporları yer almaktadır. İlk bir ay boyunca burun bölgesine zarar verebilecek her türlü sportif faaliyetten uzak durulmalıdır. Aynı zamanda ilk iki hafta boyunca denize ve havuz girmek de yasaktır. Verilen ağrı kesiciler periyodik aralıklarla içilmeli ve herhangi bir sorunda operasyonu gerçekleştiren doktorlar ile irtibata geçilmelidir. Sargıların çözülmesinden sonra hastalar eski sosyal yaşamlarına hiçbir zorluk çekmeden geri dönebilir.

tel