Erkeklerde Saç Dökülmesinin Nedenleri

Bir tek saç telinin yaşam süresi 4 ila 6 yıl arasında değişir. Sağlıklı bir insanın saç derisinde bulunan saçların ortalama sayısı 100 bin adedi rahatça bulabilir. Erişkin insanlarda günlük 100 ile 150 adet saç telinin dökülmesi gayet normaldir. Saç dökülme süreci sağlıklı insanlarda 2 ay  sürebilir ve bunun yılda 3 kez tekrarlanması az rastlanır bir durum değildir. Saç dökülmesinin 2 aydan daha fazla sürmesi sağlıksız bir durumun işareti olabilir.

Erkeklerde saç dökülmesi, hormonal etkenler, beslenme bozuklukları, kimyasal madde teması, genetik faktörler, kıl gelişimi sorunları, ilaçların etkisi, stres ve saç derisindeki problemler gibi birçok sebepten meydana gelebilir. Toplumda erkelerin % 25’i saç dökülme sorunuyla karşı karşıyadır.

Genetik Faktörlerin Etkisi

Erkeklerde genelde genetik tabanlı saç dökülmesi önceliklidir. Toplumun yarısından fazlasında bu duruma bağlı saç dökülmesi görülmektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kellik durumu ortaya çıkar. Özellikle aile büyüklerinde kellik sorunu olan erkeklerin saç dökülmesi riskiyle karşılaşmaları beklenen bir sonuçtur.

Yanlış Beslenme İle Vitamin Ve Mineral Eksikliğinin Etkisi

Her saç teli ölü bir doku olsa dahi beslenmesi gerekir. Yanlış beslenmeye bağlı olan nedenler ile saç dökülmesine sıklıkla rastlanmaktadır. Dengeli ve düzenli beslenmemek, uzun süreli aç kalmak, tek tip yiyecekler ile beslenmek ve karbonhidrat ağırlıklı öğünler yapmak saç dökülmesi üzerinde önemli etkenler olarak ortaya çıkar. İnsanlar dengeli ve düzenli beslenmelerine rağmen saçları yine de dökülebilir. Bu durum saçların sağlıklı kalması için gereken vitaminlerin ve minerallerin kanda yeterince olmamasından kaynaklanmaktadır. Bir insanda B 12, D, folik asit, biotin, çinko, demir tarzında vitaminlerin ve minerallerin miktarlarının düşük olması saçın yeteri derecede beslenmesine engel olur ve saç dökülmesi kaçınılmaz bir şekilde meydana gelir.

Hastalıkların Ve İlaç Kullanımının Yaratacağı Sorunlar 

Tiroit bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, böbrek üstü bezi hastalıkları, diyabet ya da insülin direnci gibi hastalıklar ve bu hastalıklara yönelik kullanılan ilaçlar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları gibi farklı ilaçlar nedeniyle saç dökülmesi görülebilir. Yakın zaman öncesinde geçirilmiş ameliyatlar ve ateşli hastalıklar, aşırı kan kaybedilmiş olması, şiddetli bir travma yaşanmış olması da yine saç dökülmesinin nedenleri arasında sayılabilir. Halk arasında saç kıran şeklinde ifade edilen, 2,5 cm çapına sahip ve yuvarlak bir alanda meydana gelen geçici saç dökülmesi de yine bir hastalık olarak ortaya konulabilir. Saç kıran, yaşa bağlı olmadan, kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda rastlanan bir durumdur. Uzun zamanlı ve yüksek stresin vücut direncinde düşme meydana getirmesi sonucu gelişir. Bu durumda doktora başvurarak tedavi olunabilir. Saç kıranın kişinin psikolojik ve fiziksel durumuna bağlı olarak birkaç hafta ya da birkaç ay sürmesi beklenebilir. Vücut direncinin yükselmesi neticesinde dökülme görülen bölgede saçlar tekrardan çıkar.

Stres Ve Depresyonun Saç Dökülmesine Etkisi

Günümüz iş yaşamı ve özel yaşam koşullarında pek çok insanın aşırı stres yaşadığına tanık oluruz. Bu aşırı stres hali, saç dökülmesine sebep olan en önemli sebepler arasında kolaylıkla yer alır. Bunun yanında, çeşitli psikolojik etkenler sonucu meydana gelen depresyonun, anksiyete bozukluğunun ve psikozların tedavi edilmesi amacı ile kullanılan ilaçlar saçları oldukça olumsuz etkileyerek dökülmelerine yol açabilmektedir.

Deride Ortaya Çıkan Problemlerin Sonuçları

Çok çeşitli deri hastalıkları saç dökülmesini etkileyen sebepler arasında ciddi bir yer tutar. Deriden kaynaklanan dökülmeler, deride oluşan hastalıkların saç derisini olumsuz etkilemesi sonucu ortaya çıkar. Sedef hastalığı, akne, egzama, liken hastalığı ve çeşitli mantar hastalıkları gibi deri hastalıkları saçların dökülmesine yol açar.