Göz Altı Torbası Neden Olur?

Yüz bölgesinin en önemli ve estetik görünüme sahip organlarından biri olan gözlerin etrafındaki cilt dokusu oldukça ince ve hassastır. Göz altını çevreleyen cilt dokusu yaş ile birlikte gevşer ve cilt dokusu zayıflayarak sarkma meydana getirir. Göz altında keseyi andıran bu sarkıklar, vücuttaki fazla sıvının birikmesi için uygun bir ortam yaratır. Estetik açıdan hoş bir görünüm yaratmayan göz altı torbaları genellikle zararsızdır. Ancak bazı durumlarda altta ciddi bir sorun yatabilir. Bu durum, hem erkek hem de kadınlar açısından estetik bir kaygı yaratır ve ayrıca göz yorgunluğu, baş ağrısı, dikkat dağınıklığı gibi problemleri tetikler.

Göz Altı Torbası Neden Olur?

Yaşla birlikte göz kapaklarını destekleyen bazı kaslar ve göz çevresindeki dokular zayıflamaya başlar. Ayrıca tüm vücut bölgelerindeki bağ dokusunun ana bileşeni olan kolajen de yaş ile birlikte azalır ve göz çevresindeki kasların elastikiyetini azaltarak deformasyonu artırır. Yaşlanmaya ek olarak göz altı torbasına neden olan faktörler şunlardır:
• Genetik
• Yanlış beslenme alışkanlıkları ve yetersiz su içme
• Alerjik rahatsızlıklar
• Egzama
• Kronik göz yorgunluğu
• Güneşe maruz kalma
• Enfeksiyonlar
• Stres
• Uykusuzluk
• Ödem
• Tiroit problemleri
Eğer göz altı torbaları büyük boyutlara ulaşır, ağrılı, kaşıntılı hale gelir ve kızarıklık gibi sorunlara yol açarsa mutlaka konusunda uzman bir hekime danışmanız gerekir.

Göz Altı Torbası Nasıl Geçer?

Göz altı torbası tedavisinde diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi nedene bağlı bir yol izlenmelidir. Göz altı torbalarında sıvı birikimine bağlı olarak şişme gözlenirse bazı ev reçeteleri ile şişen bölgeler geçici olarak engellenebilir.

Soğuk Kompres

Şişliğin olduğu bölgeye soğuk uygulama yapmak, bu bölgedeki kan akışını azaltarak iltihabı ve şişliği önleyebilir. Göz altı bölgesine buz torbası, soğutulmuş salatalık dilimi uygulayabilirsiniz.

Kafein

Kafein bir vazokonstriktördür yani kan damarlarını daraltır. Retinol ve kafein içeren göz altı kremleri kullanarak şişkinlik ve halka görünümünde azalma sağlayabilirsiniz. Göz altı torbalarına soğutulmuş çay poşetlerini yerleştirerek (kafeinli siyah çay) dinlendirmeyi deneyebilirsiniz.
Ancak tüm bu işlemler göz altı torbalarında etkili bir şekilde kurtulmak için yeterli değildir. Cerrahi olmayan tıbbi seçenekler torbaların ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.

Dolgu

Göz altı bölgesinden yanak bölgesine yumuşak bir geçiş sağlamak için genellikle hyaluronik asit içeren dolgu maddesi kullanılarak yapılan bir işlemdir. Dolgu enjeksiyon yardımıyla hastaya lokal anestezi altında verilir.

Lazer

Göz altı bölgesindeki cildin derin yüzeyini ortaya çıkarmak için lazer kullanır ve yeni kolajen sentezi teşvik edilir. Böylece daha sıkı bir göz altı çevresine kavuşmanız mümkün olabilir.

Mikro-iğneleme (Dermapen)

Göz altı dokusuna ciltte hafif yaralar bırakan kontrollü bir hasar sağlanır. Bu durum cildin kendini yenilemesi için kolajen sentezi yapan hücrelerini uyarır. Bir başka deyişle cildin onarım mekanizması tetiklenir ve göz altı dokusundaki hücreler yenilenerek sıkı bir yapıya sahip olabilir.
Ancak göz altı torbalarından kalıcı bir şekilde kurtulmanın en kesin yolu göz kapağı ameliyatıdır.

Göz Altı Ameliyatı Nasıl Olur?

Daha yorgun bakışlara ve yaşlı bir görünüme sahip olmanıza neden olan göz torbalarından tamamen kurtulmak için göz altı torbası ameliyatı yaptırabilirsiniz. Bu cerrahi işlem için öncesinde doktorunuz göz çevresi ve göz altı torbalarını muayene ederek nasıl bir yöntem izlemesi gerektiğine karar verir. Torbalardaki deri fazlalığı, göz kapağındaki gevşeklik durumu ve yağ miktarını belirler. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılan ameliyat ile göz altında yer alan fazla deri ve yağ tabakası alınır. Göz altları gerdirilir ve daha canlı bir görünüm kazanmanız sağlanır. Genellikle ameliyat yaklaşık 1.5-2 saat sürer.

Göz Altı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göz altı ameliyatı, ağrılı bir işlem değildir ve işlem sonrası ağrı varsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Atılan dikişler en geç bir hafta içinde alınır ve kişi sosyal yaşamına geri dönebilir. Ameliyattan sonra göz çevresinde şişlik ve ödem oluşabilir. Bu durum 4 hafta içinde tamamen ortadan kalkar. Yatarken yüksek yastık kullanmaya dikkat etmeli ve ağır eşya kaldırmamalısınız. Aynı zamanda kan sulandırıcı ilaç kullanmaktan, ağır fiziksel aktivite yapmaktan ve ağır eşya kaldırmaktan uzak durmalısınız. Şiddetli öksürük, hapşırık ve ıkınmadan kaçınmalısınız.
Göz çevresi, yüzün çok hassas bir parçasıdır. Prosedürler yanlış yapılırsa ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Alanında en iyi cerrahlardan biri olan Estetik ve Plastik Cerrahı Op. Dr. Sedat Baş ve tecrübeli ekibi ile iletişime geçebilir, göz kapağı estetiği hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.