Meme Silikonları Zararlı Mı? Kanser Yapar Mı?

Dünya genelinde en çok yapılan estetik operasyonlardan biri meme büyütme ameliyatlarıdır. Göğüsleri küçük, asimetrik, sarkık ya da herhangi bir sağlık, doğumsal veya kaza gibi nedenlerden dolayı göğüs bölgesi hasarlı kadınlara uygulanabilir. Göğüs boyutları kişinin isteği ve estetik cerrahın uygun gördüğü oranda değiştirilebilir. Operasyon yağ enjeksiyonu yapılarak ya da silikon protezler eklenerek uygulanır. Hangi yöntemin uygulanacağına hastanın göğüs ve meme yapısı değerlendirilerek hekim tarafından karar verilir. Yağ enjeksiyonların kalıcılığı biraz düşüktür ve bu nedenle meme büyütme operasyonu tekrarlanabilir. Silikon protezler daha sık tercih edilir ancak akıllarda meme silikonu kanser yapar mı, meme silikonu zararlı mı gibi sorulara da neden olabilir.

Meme Silikonları Zararlı mı?

Meme silikonları genel olarak yuvarlak ve damla protez olmak üzere ikiye ayrılır. Hangi protezin takılacağına hastanın göğüs kafesi, postürü, vücut yapısı ve hastanın isteği göz önüne alınarak hekim tarafından karar verilir. Protezin uygulama işlemi ise meme başından, meme altından ya da koltuk altından yapılabilir. Bu yöntemin hangisi olacağı da yine doktor tarafından belirlenir. Her üç şekilde de süt kanalları zarar görmez ve ilerleyen dönemde emzirme ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmaz. Ancak göğüs altı kesi uygulamasında operasyon izi meme kıvrımında görünmez hale geldiği için daha çok tercih edilir.
Teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak meme protezi üretiminde de gelişmeler söz konusudur. Protez memenin zararları yok denecek kadar azdır. Silikon protez uygulamasından sonra nadir de olsa protez etrafında kapsül oluşabilir. Bu tamamen vücudun verdiği doğal bir reaksiyondur. Bağışıklık sistemi silikon memeleri yabancı bir madde olarak algılar ve etrafında bir zar oluşturarak kendini koruma altına alır. Ancak hekimin önerdiği tavsiyelerle kısa sürede tedavi edilebilir.

Meme Silikonları Kanseri Tetikler mi?

Silikon doğada bulunan bir elementtir ve sağlık için zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Silikon, vücut tarafından eritilmez ya da emilime uğramaz. Yani zamanla silikon memeler eriyip kana karışıp zehirleme ya da kanser hücresi oluşturma gibi etkiye sahip değildir. Silikon protezlerin içinde sağlığa zararlı hiçbir madde yoktur ve yeni nesil meme silikonlar koheziv jel şeklinde tasarlanır. Koheziv jel akışkan olmayan, yumuşak ve kolay form alabilen bir yapıya sahiptir. Herhangi bir dış etken nedeniyle silikon hasar görse bile akmaz, patlama ya da delinme gibi bir ihtimal söz konusu olamaz. Oldukça dayanıklı şekilde tasarlanan meme protezleri ömür boyu rahatlıkla kullanılabilir.

Silikon Memede Kanser Daha Mı Zor Teşhis Edilir?

Silikon meme operasyonundan yaklaşık 1 ay sonra ödemler iner ve protez yumuşamaya başlar. İlk birkaç ay meme protezleri az da olsa hissedilir. Ancak bir süre sonra protezler meme şeklini tamamen alır ve vücuda uyum sağlayarak orijinal meme hissi verir. Silikon protezlerle ilgili en çok tedirgin edici konulardan biri de göğüs kanseri teşhisinin zor olmasıdır. Göğüs kanseri taraması için mamografi denilen bir yöntem kullanılır ve bu yöntemde kanser kitlesini silikonlardan ayırt etmek zorlaşabilir. Erken teşhisin büyük önem taşıdığı göğüs kanseri için kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmalı ve silikon meme operasyonu geçirdiyseniz mutlaka mamografi çekimi yapan teknisyene bildirmelisiniz. Bu durumda göğüslerin daha detaylı incelenmesi için ek görüntüler alınır ve olası kanser riski için ekstra yöntemler uygulanabilir.
Meme büyütme ameliyatı için doğru yöntemin uygulanması hem hasta memnuniyeti hem de sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ülkemizin en iyi cerrahlarından biri Estetik ve Plastik Cerrahı Op. Dr. Sedat Baş ve tecrübeli ekibi ile iletişime geçebilir, meme büyütme ameliyatı ve silikon protezler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.