Nasıl Sağlıklı Beslenebilirim?

Sağlıklı beslenmek kısaca, yeterli ve dengeli beslenmek demektir. İnsan vücudunun, düzenli ve dengeli çalışabilmesi için besin öğelerinden olan, yağlar, karbonhidratlar, mineraller, proteinler, su ve vitaminlerden gerekli ve yeterli ölçüde alınması gerekmektedir. İnsan vücudunun bu besin öğelerinin hepsine ihtiyacı vardır, sadece proteinle ya da sadece karbonhidratla beslenmek yani tek taraflı beslemek çok yanlış bir beslenme şeklidir. Sağlıklı beslenme için bu besin gruplarının hepsinden yeteri miktarda alınmalıdır. Bu miktar kişinin cinsiyetine, yaşına ve fiziksel aktivitelerine göre değişmektedir.

Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Sağlıklı beslenme, vücudun sahip olduğu enerji düzeyini olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Genç görünmek ve yaşlanmayı geciktirmek için, sağlıklı beslenmenin etkisi büyüktür. Sağlıklı beslenen bir kişi, kendisini her daima dinç ve rahat hissedecektir. Sağlıklı beslenen kişilerin hastalıklara yakalanma olasılığı daha düşüktür ve hastalandıkları zaman ise çabuk iyileşirler. Sağlıklı beslenmenin çocuklar üzerinde de gelişimleri ile ilgili etkileri bulunur. Bebeklik döneminden itibaren sağlıklı ve dengeli beslenen çocukların gelişimleri daha iyi seviyede olur. Sağlıklı beslenme, sindirim sisteminin doğru çalışmasına katkı sağlar. Kabızlık, mide ekşimesi, ülser, kanser gibi sağlık problemlerinin birçoğu beslenme kaynaklıdır. Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenme ile kişiler kilolarını dengede tutarak birçok hastalığın önünü kesebilir. Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenen kişilerin bağışıklık sistemi daha güçlü olur. Hastalık ve enfeksiyon gibi durumlarda bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dayanıklı ve korunaklı olurlar. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkisi herkes tarafından bilinen bir konudur.

Sağlıklı Beslenmenin İnsan Psikolojisi Üzerinde Etkisi

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin insan psikolojisi ve ruhsal yapısı arasında, son zamanlarda yapılan araştırmalar sayesinde ayrılmaz bir bağ olduğu kanıtlanmıştır. Sağlıklı ve dengeli beslenen kişilerin psikolojik yapılarının daha güçlü olduğu ortaya çıkmıştır. Beynimiz günlük aldığımız enerjinin % 20’sini harcamaktadır, bu husus düşünüldüğünde yediklerimizin ve içtiklerimiz ile ruhsal yapımız arasındaki bağı daha iyi anlayabiliriz. Depresyon, anksiyete, dikkat bozukluğu ile demans, alzheimer gibi dejeneratif hastalıkları, sağlıklı ve dengeli beslenen kişilerde daha az görüldüğü kanıtlanmıştır. Sağlıklı ve dengeli beslenme beynimiz de mevcut bulunan hücreleri korumak, onarmak ve yenilerini eklemek için gereklidir. Ayrıca sağlıklı beslenen kişiler hayata daha enerjik bakarlar, kendilerini daha enerjik hisseder ve işlerinde daha performanslı çalışırlar.

Sağlıklı Beslenmede Öğünlerin Önemi

Sağlıklı ve dengeli beslenerek vücut ve ruh sağlığımızı için birçok olumlu etkileri bulunmaktadır. Sağlıklı beslenme için öğün sıklığına dikkat etmelisiniz. Kahvaltı yapmayarak veya akşam yemeği yemeden sağlıklı beslenme olmaz. Bu şekilde öğün atlatarak yapılan beslenme metabolizma hızını % 60’lara kadar düşürmektedir. Karbonhidratları, tam tahıllı besinlerden, meyve, sebze ve tahıllardan almaya özen gösterin. Dengeli ve sağlıklı beslenirken bu sevdiğiniz börek, simit, poğaça pasta gibi yiyecekleri tamamen bırakmak anlamına gelmez, miktarını sınırlayarak bu besinlerden de yiyebilirsiniz. Bol miktarda su tüketmeye özen gösterin, en az günde sekiz bardak su içmeye çalışın. Çay ve kahve tüketimini azaltın, çay ve kahve vücuttaki su oranını azaltmaktadır.

Sağlıklı Beslenmede Hangi Yağlar Tüketilmelidir?

Sağlıklı ve dengeli beslenmede dikkat edilmesi gereken önemli bir hususta doğru yağları tercih etmektir. Zeytinyağı, kanola, fındık gibi doymamış yağlar ve doğru yağları içeren yiyecekler ile beslenmeye özen gösterin. Son dönemlerde besinlerin raf ömrünü uzatmak için katılan katkı maddeleri ve trans yağlar son derece sağlıklı bir vücut için zararlıdır. Ceviz, avokado, fındık, keten tohumu, susam, badem gibi sağlıklı yağları katı yağlar yerine tercih edebilirsiniz ve trans yağ içeren yiyeceklerden uzak durmaya çalışmalısınız.