Altın Oran Nedir?

Altın oran, eski dönemlerden bugüne dek varlığını koruyan ve şuan ki devirde bile tanımı bilinen sanata ve matematiğe anlam katarak bir bağlantıdır. Altın oran, matematik ve sanat gibi bir bütün olarak ele alınan bunlar arasında ki uyumları ve aralarında ki en yetkin boyların verildiği sanılan sayısal bir oran bağlantısı olarak tanımlanır ve bilinir. Her ne kadar tam anlamıyla kimler tarafından bulunduğu ve keşfedildiği bilinmese bile Eski dönemlerde hem Mısırlılarda hem de Yunanlılarda kullanılmış ve aynı zamanda onlar tarafından keşfedildiği söylentiler arasında yer alıyor. Mısırlılar ve Yunanlılar döneminde mimar ve sanatta kullanılmıştır. Orta Çağda en ünlü matematikçi olan ve tanınan İtalyan asıllı Leonardo Fibonacci bir araştırma yapıp birbiri ardındaki ardışık sayıları ele alarak sayıları ve bu sayılarda ki olağanüstü ilişkiyi incelemiştir. Tüm dünyanın düzeni ele alındığı zaman tam anlamıyla bu düzen ile birebir aynı olan altın oran sayıları keşfedilerek daha fazla araştırmalara konu olmuş ve isim olarak da Fİ sayısı olarak anılmıştır.

Güzellik Ölçüsü Olarak da Kabul Ediliyor

Bir yapı ya da herhangi bir sanat eserinin parçasının altın orana yakınlığına bakılır ve eğer ki altın orana yakın ise estetik olarak bir güzellik ölçüsü olarak kabul görülür. Altın oranın kendine has ayrı bir hesaplama şekli vardır. Bu hesaplamalar büyük bir titizlikle yapılır ve herhangi bir sanat eseri ve güzelliğin doğru bir şekilde hesaplandığı zaman altın orana uyup uymadığı hesaplanır. Altın oran sayısının Pİ sayısına benzer bir oranı vardır. Pİ sayısı 3.14’tür. Fİ sayısı ise 1.618e eşit olan bir sayı olarak bilinir ve hesaplamalar bu orana göre yapılır.

Altın Oran Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

Altın oran hesaplamaları oldukça karışık ve zor bir işlemdir. Hesaplama yapmadan önce mutlaka iyi bir şekilde araştırarak o şekilde hesaplanma yapılmalıdır. Hem doğru bir şekilde altın oran hesaplanması yapılır hem de öğrenmiş olursunuz. Altın oran, bilindiği gibi ardışık sayıların ilişkilerini ifade eder. Bu nedenle de hesaplama yaparken ardışık sayı her zaman 1.618’e sabitlenir. Örnek olarak gösterilecek olur ise 6765/4181 sayısını birbirine böldüğünüz zaman ortaya çıkan rakam 1.618’dir. ardışık sayılar büyüdükçe Altın orana olan yakınlık giderek artmaktadır. Altın oranın en şaşırtıcı özelliklerinden bir tanesi tersinin bir eksiğine ve karesinin de bir fazlasına eşit olacak şekilde hesaplanır. Dünya üzerinde altın oranın eşi benzeri hiç yoktur.

Yüzde Altın Oran

Günümüzde giderek popülerleşen “altın oran” kavramı; büyük olan kısmın, küçük olan kısma oranı olarak ifade edilmektedir. Yüz estetiğinde de son derece önemli bir denge olan altın oran, boyun genişliğinin yüze oranı; dudağın ve kaşların birbirlerine oranları gibi mesafe ölçümleri ile belirlenir. Siz de bu şekilde kusursuz oranlara sahip bir yüze sahip olmak istiyorsanız yüz estetiği hizmetlerimizden istediğinizi tercih edebilirsiniz.