Kaliteli bir yaşam tarzı için doğru beslenme çok önemlidir, ancak ameliyat öncesi beslenme şekliniz üzerinde analiz yaparak doğru düzenlemeleri yapmak bir zorunluluktur.

Ameliyata hazırlanmak bir planlama gerektirir. Bir maraton veya büyük bir maça hazırlanmak gibi ameliyat öncesi beslenmeyi düşünün. Vücudunuzda stres yaratan bir prosedür için kendinizi hazırlamanız gerekir. İyi beslenme bu stresli durumu daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilir.

Ameliyat süreci; (en) Perioperative dönemde, birincil beslenme hedefleri; hastayı önceden var olan beslenme açısından değerlendirmek, yetersiz beslenme varsa cerrahi hazırlığı optimize etmek için tedavi etmek, açlığı en aza indirmek, ameliyat sonrası yetersiz beslenmeyi önlemek ve iyileşme için anabolizmayı desteklemektir.

Cerrahi alt uzmanlıklar ve kişiselleştirilmiş hasta bakımı sağlamak için ek beslenme hususları gerekse de, bu temel beslenme ilkeleri tüm vakalar için geçerlidir.

Ameliyat Öncesi Beslenme Kuralları

Yeterince protein tüketin. Ameliyattan en az 1-2 hafta önce her gün yeterince protein tükettiğinizden emin olun. Protein ihtiyaçları, sahip olduğunuz kas miktarına bağlıdır, ancak araştırmalar, günde 65-100 gramın optimal olduğunu kanıtladığını göstermiştir. Protein, kaslarımız, kemiklerimiz ve bağışıklık sistemimiz için yapı taşları sağlar. Ameliyata girerken mümkün olduğunca güçlü olmak istersiniz.

Meyve ve sebzeleri stoklayın. Çoğu öğüne ve ara öğüne meyve ve sebzeleri ekleyin. Yeşil sebzeler cildiniz için harikadır ve kasları, kemikleri ve kıkırdağı onarır, C, K vitaminleri ve magnezyum gibi birçok vitamin ve mineral içerirler.

Tam tahılları dâhil edin. Vücudunuza stresle mücadele etmek için ihtiyaç duyduğu tüm B vitaminlerini vermek için iyi tam tahıl kaynakları dâhil ettiğinizden emin olun.

Bunlardan daha az ye. Diyetinizden ek şeker, kafein ve alkolü azaltmayı veya çıkarmayı düşünün. Bunlar vücut üzerinde daha fazla stres yaratır ve aslında vücuttaki besinleri doğru şekilde metabolize etmek için uzaklaştırır.

Operasyon Sonrası Beslenme Yönergeleri

Ameliyat sonrası beslenme hedefleri, daha hızlı bir iyileşmeyi mümkün kılar ve sevdiğiniz şeyleri mümkün olan en kısa sürede yapmaya geri dönmenize yardımcı olur. Uygun bir ameliyat sonrası diyet sürdürmek çok önemlidir.

Bazı kişiler ameliyattan sonra ve ağrı kesiciler alırken iştahlarını kaybederler. Bununla birlikte, ameliyat vücudun kalori ihtiyacını artırır ve iyileşmek için daha fazla kaloriye ihtiyacınız vardır.

İştahınız azalmışsa, daha küçük öğünleri daha sık yiyin.

Lif ekleyin Her öğünde lif ekleyin ve meyveler, sebzeler, pişmiş fasulye ve tam tahıllardan atıştırın. Lif, normal bağırsak hareketlerinin korunmasına yardımcı olur.

Yeterince protein tüketin. Her öğünde kaslarınız ve kemikleriniz için protein alın. Et, balık, yumurta, kümes hayvanları, kuruyemişler, süt ürünleri, soya ürünleri ve pişmiş kuru fasulyelerde bulunur.

Kalsiyum, kemiğin önemli bir bileşenidir. Süt veya kalsiyum takviyeli meyve suları için ve yoğurt veya peynir yiyin. Yemeğinizden yeterince almazsanız, doktorunuz bir kalsiyum hapı ve D vitamini önerebilir.

C vitamini vücudun yaraları iyileştirmesine ve kemik oluşturmasına yardımcı olur. Turunçgiller, yeşil ve kırmızıbiber, karalâhana, brokoli, ıspanak, çilek, domates ve patatesten C vitamini alın.

Bol su içmeyi unutmayın. Kabızlığı önlemek için günde en az altı ila sekiz bardak sıvı tüketmeniz gerekir.

Estetik ameliyat öncesi az önce anlattıklarımızdan çok farklı bir işleyiş yok esasen;  İnflamasyonu artırabilecek işlenmiş gıdalardan ve rafine karbonhidratlardan kaçınarak başlayın. En iyi yiyecekler taze meyve ve sebzeler, balık, yumurta, fasulye, avokado, kuruyemiş, tohum ve tam tahıllar gibi bütün gıdalardır. Meyveler, antioksidanlar ve kolayca emilen besinler içerdikleri için güne başlamak için harika bir yoldur. Ayrıca gün boyunca nişastalı olmayan sebzeleri de yemeyi düşünmelisiniz. Ameliyattan önce kafeinli içeceklerin, gazlı içeceklerin ve alkolün azaltılması gerektiğini unutmayın. Tüm besin ve bitkisel takviyeleri (vitaminler, bitkiler, mineraller vb.) almayı bırakın, bu konu ile ilgili ameliyat öncesi cerrahınız sizi hangi takviyelere devam etmeniz gerektiğine dair bilgilendirecektir.

Yorum Yapın