Karın Germe Ameliyatı Teknikleri Nelerdir?
İnsanlar; yaşa ve diğer etkenlere bağlı olarak hayatları boyunca farklı sağlık sorunları ile karşılaşırlar. Bilhassa dış görünüşü doğrudan etkileyen bu sorunlar; insanların hayatlarını çekilmez kılar. Ancak, teknolojinin ve tıbbın gelişmesi sayesinde birçok soruna çözüm bulunmuştur. Özellikle estetik operasyonları kurtarıcı niteliktedir. En çok tercih edilen estetik operasyonlardan birisi de karın germe ameliyatı olarak bilinir.
Karın Germe Ameliyatı Teknikleri
Karın germe ameliyatı; tıpta abdominoplasti olarak da bilinir. Karın ve göbek estetiği alanında en çok rağbet gören operasyonların başında gelir. Gebelik dönemi; kadınlar için birtakım dezavantajlar yaratır. Özellikle bu dönemin ardından karın bölgesindeki kaslar ve deri; doğumdan önceki haline dönemez. Bu yüzden, karın bölgesinde hoş olmayan deformasyonlar meydana gelir. Bilhassa ikiden fazla doğum yapan veya gebelik döneminde gereğinden fazla kilo alan kadınlar; bu durumdan çok etkilenirler.
Karın germe ameliyatı; hamilelik döneminin ardından tercih edilen bir operasyondur. Çünkü, bu dönemin ertesinde karın duvarında bulunan bağ dokusu gevşer. Ayrıca, karın duvarı öne doğru gelir. Bu yüzden, karın bölgesinde birtakım çatlak ve bolluk oluşumu gözlemlenir. Sonuç olarak, doğum yapmanın etkisini üzerinden atamayan kadınlar; bir de kendilerini estetik açıdan kötü gösterecek bir görüntü ile karşılaşırlar. Karın germe ameliyatı; karın bölgesini oluşan deformasyondan kurtarıp eski haline getirmek adına yapılır. Doğumun ardından gevşeyen ve sarkan karın derisi toparlanır. Buna ek olarak, karın germe ameliyatı sırasında bölgedeki fazlalık olarak tabir edilen yağlar alınır. Kişinin düz bir karna sahip olması sağlanır.
Karın germe ameliyatları; kişinin durumuna göre farklılık gösterir. Geniş kapsamlı bir ameliyat; iki ila dört saat arasında tamamlanır. Mini karın germe ameliyatları ise genellikle bir – iki saat sürer. Genel karın germe ameliyatları sırasında pubik bölgenin üzerinde bir kesi oluşturulur. İki kalça kemiği arasında açılan bu kesiye ek olarak bir de göbeğin diğer dokularla ilişkisini kesmek adına ikinci bir kesi daha açılır. Ayrıca, genel karın germe ameliyatlarında mini operasyonlara kıyasla göbek deliğinin yeri değişebilir.
Karın germe ameliyatı sürecinde ilk olarak cilt dokusu etraflıca kaburgalara doğru gerginleştirilir. Geniş bir yüzey; alt kısımda kalan kasların belirginleştirilmesi adına bulunduğu yerden kaldırılır. Karın kaslarının ortaya çıkması hedeflenir. Söz konusu karın kasları; bir araya getirilerek biçimlendirilir. Ayrıca, bu biçimlerini korumaları adına dikilerek sabitlenmeleri de gereklidir. Karın germe ameliyatının bir sonraki aşamasında üst yüzeydeki deri aşağıya doğru çekilerek gerilir. Göbek deliği; yeni yerine yerleştirilirken sabit kalması adına dikilmesi söz konusudur.
Karın germe ameliyatı sırasında oluşabilecek durumlara karşı da önlem alınır. Örneğin, içeride birikmesi sakıncalı olan kan ve ödemin dışarı atılması adına ameliyat bölgesine operasyon sırasında diren takılır. Söz konusu tüpler sayesinde yaranın içerisindeki kan ve sıvı dışarı atılır. Bu ameliyatların her birisi genel anestezi altında gerçekleştirilir. Buna ek olarak, mini karın germe operasyonlarında da lokal anesteziden de faydalanılır.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Karın germe ameliyatının ardından hastanın ne kadar sürede iyileşeceği merak edilir. Ancak, iyileşme süresi; ameliyatın şartlarına göre farklılık gösterir. Yine de hastaların 1-2 gün hastanede kalmalarına ve ardından taburcu edilmelerine rastlanır. Buna ek olarak, hasta; operasyonun ardından özel bir korse kullanmalıdır. Söz konusu korse; bir ay giyilmediği takdirde ameliyattan alınan verim artar. Bunun yanı sıra, karın bölgesinin istenilen forma ulaşması adına da bu özel korse giyilmelidir.
Hasta; karın germe ameliyatının ardından en çok 3-4 saat sonra birisinin yardımıyla ayağa kalkıp yürümeye başlar. Bunun yanı sıra, operasyondan 24 saat sonra destek almadan yürümek mümkün hale gelir. Birçok kişi; karın germe ameliyatı ardından herhangi bir ağrının oluşup oluşmayacağını merak eder. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi karın germe ameliyatından sonraki süreçte ağrıya rastlanabilir. Çünkü, operasyon esnasında karın bölgesine birtakım işlemler ve dikişler uygulanır. Ancak, bu ağrı çok fazla ciddiye alınmamalıdır. Doktor tarafından tavsiye edilen ağrı kesiciler kullanıldığı takdirde ağrılardan kurtulmak mümkündür.
Hasta; karın germe ameliyatının ardından en çok 2-3 gün sonra banyo yapabilir veya günlük işlerini tek başına halledebilir. Ancak, ilk bir hafta dikişlerin tam olarak kaynamamasından dolayı öksürme veya hapşırma sırasında rahatsızlık hissedilir. Buna ek olarak, hastanın ortalama 7-10 hafta dinlendikten sonra işine geri dönmesi doktorlar tarafından tavsiye edilir.
Karın Germe Ameliyatı Sonrasında Hamilelik
Birçok kadın; karın germe ameliyatına mesafeli yaklaşır. Çünkü, halk arasında bu operasyonun ardından yeniden hamile kalmanın riskli olduğuna dair kaynağı olmayan bir düşünce vardır. Bir başka deyişle, karın germe ameliyatının ardından hamile kalındığı takdirde birtakım komplikasyonların ortaya çıkmasından bahsedilir. Fakat, karın germe ameliyatının hamile kalmayı etkilemesi söz konusu değildir. Ayrıca, hamilelik sürecine hiçbir şekilde zarar vermez.
Karın germe ameliyatı ile ilgili merak edilen farklı bir husus daha vardır. Doğum yapan kadınların karın germe ameliyatı için ne kadar beklemesi gerektiği merak edilir. Uzmanlar; kadınların doğumdan ortalama bir yıl sonra bu operasyona başvurmalarını tavsiye ederler. Bilhassa yeniden hamile kalmayı düşünmeyen kadınlar; doğumdan bir yıl sonra doktorlarına başvurarak ameliyat için gerekli bilgileri alabilirler. Fakat, yeniden hamile kalmayı düşünen kadınların ameliyat olsalar dahi doğumdan sonra yeniden çatlaklarla ve sarkmalarla karşılaşacaklarını bilmeleri gerekir.