Kol Germe (Brakioplasti) Nedir?

Kol Derisi Neden Sarkar?

Cilt derisi yapısı gereği gerilmeye dayanıklı bir niteliğe sahiptir ve cildin, gerilme sonrası tekrar eski haline dönmeye imkân veren esnek bir yapısı vardır. Cilt yapısının bozulması sonucunda deri, mevcut esnekliğini kaybeder böylece sarkma veya kırışıklıklar meydana gelir. Bu değişimlerin yaygın olarak görüldüğü bölge ise, kol ve bacak bölgesidir.
Cilt bariyerinin güçlü olmasını ve esnekliğini korumasını vücutta bulunan kolajenler ve elastin lifleri sağlamaktadır. Belli nedenlere dayalı olarak bu iki maddenin azalması sonucunda deride sarkmalar gözlemlenir. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
• Yaşlanmaya Bağlı Kol Sarkması: Yaşın ilerlemesiyle birlikte cilt, esnekliğini yavaş yavaş kaybetmeye başlar ve artık kendini onaramaz hale gelir. Yer çekiminin etkisine karşı koyamayan cilt derisi, sarkma başlar. Yaş ilerledikçe vücuttaki kolajen ve elastin liflerinin azalmasıyla birlikte kol sarkması, kaçınılmaz bir durum haline gelir.
• Ani Kilo Kaybı: Şok diyetler veya aşırı egzersiz sonucu kısa sürede hızlı bir şekilde kaybedilen kilo, kol sarkmasına neden olan etkenler arasında yer alır. Cilt, hızlı kilo kaybına ayak uyduramayıp aynı oranda esneklik gösteremediğinde sarkmalar meydana gelir. Ayrıca ani kilo kaybından dolayı sarkma yaşanması, deri çatlaklarına da neden olabilir.
• Yağlanmaya Bağlı Kol Sarkması: Aşırı kilolu insanlarda yağ oranının yüksek olmasından kaynaklı daha sık sarkma gözlemlenir.
• Yağ ve Kas Oranı Arasındaki Fark: Yağ ve kas oranı arasındaki farka bağlı olarak kol sarkmaları meydana gelebilir. Bazı kişiler, fit bir görünüme sahip olsalar bile deri altında fazla yağ depolanabilir. Bu kişilerin kas oranı, yağ oranlarına göre oldukça düşüktür. Düzenli egzersiz yapmak ve kas oranını arttırmaya odaklanmak söz konusu kol sarkmasını önleyebilir.
• Genetik, aşırı miktarda güneşe maruz kalmak, gebelik, kimyasallar, düzensiz beslenme gibi etkenler de kol sarkmasını neden olabilir.

Brakioplasti Neden Yapılır?

Yukarıdaki nedenlere bağlı olarak meydana gelen kol sarkması, brakioplasti denilen kol germe estetiğiyle ortadan kaldırılabilir. Esnekliğini kaybetmiş, gevşemiş ve sarkmış olan kol derisi, görüntü itibariyle kişiyi rahatsız eder. Brakioplasti u sorundan kurtulmayı mümkün kılar. Genel anestezi veya lokal anestezi kullanılarak yapılan brakioplasti ameliyatında; kol bölgesinde birikmiş olan fazla yağ alınarak, söz konusu bölgeye daha estetik bir görünüm kazandırmak amaçlanır.

Kol Germe Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kol derisine daha sık ve estetik bir görünüm kazandıran kol germe ameliyatı, oldukça kolay bir cerrahi işlemdir. Ameliyat, ortalama 1-3 saat arasında sürmektedir. Kolun iç kısmından koltuk altına uzanan kesiler atılarak fazla ve sarkık olan yağ dokusu çıkarılır. Kesi izleri, koltuk altına yakın bir bölgede olduğu için görünmez. Ameliyat sonrasında hasta, çoğu durumda aynı gün taburcu edilir fakat ağır sarkmaya veya yağlanmaya sahip olan hastalar, hastanede bir gün kalabilir.

Kol Germe Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her cerrahi işlem sonrasında olduğu gibi kol germe ameliyatı sonrasında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bu hususlara dikkat edilmesi durumunda hasta, daha hızlı bir iyileşme süreci geçirir. Kol germe ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde maddeleyebiliriz:
• Hasta, ilgili doktorun önerisiyle verilen özel kol korsesini en az 3 hafta boyunca düzenli olarak kullanmalıdır.
• Ameliyat sonrasında kolu zorlayacak hareketlerden uzak durulmalıdır. Aksi halde, dikişlerde hasar meydana gelebilir.
• İyileşme sürecinin daha hızlı ve sağlıklı geçmesi için, alkol ve sigaradan uzak durulması önerilir.
• Hasta, 5-6 gün sonra günlük yaşamına geri dönebilir fakat bu süreçte düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
• Brakioplasti ameliyatı olan kişi, yaklaşık 1-2 ay sonra doktorunun yönlendirmesiyle spor yapmaya başlayabilir.