Rinoplasti Hakkında 10 Şey

Rinoplasti insanların son zamanlarda en fazla araştırdığı bir estetik türüdür. Bu konu hakkında en çok merak edilen on farklı konu hakkında yazının devamında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

 Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti burun estetiği, yani burnun yeniden şekillendirilmesi demektir. Dünyada çok sık uygulanan bir ameliyattır ve riski de oldukça düşüktür. Cinsiyet fark etmeksizin yapılabilen bir operasyondur ve doktorların önerdiği yaş sınırı 18’dir.

Rinoplasti De Kullanılan Teknikler

Kapalı teknik ve açık teknik olmak üzere 2 farklı yöntem bulunur. Bu yöntemlerin kendilerine özel farklılıkları bulunmaktadır. Açık teknikte burnun ucuna minik bir kesik atılıp cilt kaldırıldıktan sonra burundaki kıkırdak ve kemikler şekillendirilir. Böylece yeni görünüm elde edilir. Kapalı teknik kendi içinde ikiye ayrılır. İyileşme süresi açık tekniğe göre daha çabuk gerçekleşir ve iz kalmaz. Açık ya da kapalı rinoplasti seçimi tamamen doktora bağlıdır. Rinoplastide hem fonksiyonellik hem de görünüm önemlidir.

Rinoplasti Öncesi Verilmesi Gereken Bilgiler

Hastada grip olup olmadığı araştırılır çünkü bu durumlar operasyonu etkiler. Daha öncesinde geçirilen ameliyatlar ve rahatsızlıklar da önemli konulardır. Bu yüzden tam ve doğru bilgiler verilmelidir. Her bilgi cerrah ile paylaşılmalıdır.

Hasta Tarafından Kullanılan İlaçlar

Rutin kullanılan ilaçlar  başka bir önem taşıyan konudur. Mutlaka eksiksiz bilgi verilmelidir.  Ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaçların kullanımı durdurulmalıdır.

Kadınlarda Regl Dönemi

Kadınlarda regl dönemi genellikle ameliyatı engelleyen bir unsur değildir fakat mutlaka doktorla paylaşılmalıdır.

Rinoplasti Sonrasındaki İşlemler

Ameliyat sonrasında 2 gün burun tıkanıklığı görülebilir. Ağızdan nefes almak da kuruluk ve öksürük yapabileceği için bol bol sıvı tüketilmelidir. Baş dönmesi ihtimaline karşın ilk altı saat yataktan kalkılmamalıdır.  Açık ameliyattan bir hafta sonra dikişler alınır.

Rinoplasti Hakkında Merak Edilenler

Genellikle ameliyatın gerçekleştiği gece hastanede kalınır. Ameliyat süresi değişiklik gösterir ancak ortalama 2 saatlik bir dilimde gerçekleşir.  Ameliyat sonrasında tampon ve alçı kullanılır. Genellikle tampon bir gün sonrasında çıkarılır, alçı iste ortalama 1 haftada çıkar. Gerekli olan durumlarda ise burun bandı da kullanılabilir. Burunda, burun çevresinde ve göz kapaklarında morluklar oluşabilir. Ortalama bir hafta içersinde düzelir. Burun ameliyatları sonrası iyileşme dönemi çok uzun bir süreçtir. Tam olarak toparlanma ve burun şeklinin oturması bir yıl civarı süregelir.

Sonrasında Yapılması Gerekenler

İlk on beş gün hassas bir dönem olacağından baş seviyesi yüksek bir şekilde uyumak tavsiye edilir. Bu şekilde uyumak şişliklerin ve morlukların azalmasında yardımcı olacaktır.  Aynı zamanda doktorlar en az bir hafta da dinlenilmesini önerirler. Operasyon sonrası en az ilk 90 gün burun ve çevresi güneş ışınlarından korunmalı, güneş kremi sürülmeli ve şapka takılmalıdır.

Sonrasında Yapılmaması Gerekenler

Gözlük takılmamalı, top ile oynanan aktiviteler yapılmamalıdır. Havuz gibi nemli ortamlara asla girilmemelidir. Alkol, sigara kullanılmamalıdır.  Çok çiğnenen yiyeceklerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Burun ucu estetiği konusunda kişilerin bu uyarılara dikkat etmesi istenilmektedir.

Burnun Temizlenmesi

Hassas bir işlemdir. Nazik olunmalıdır ve ilk on beş gün doktorun verdiği okyanus suyu kullanılmalıdır. Sümkürmeden kaçınılmalıdır. Kulak çubukları kullanılabilir, böylece hastanın da canı yanmaz.