Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri

Kadınlar için saçlar büyük bir önem taşır. Hem sağlıklı görünen hem de gür saçlara sahip olmak her kadının en çok isteyeceği şeylerden birisidir. Çünkü güzel görünen saçlar kadınların da güzel görünmesinde önemli bir etkendir. Bu yüzden hiç bir kadın saçlarını kaybetmez istemez. Ne yazık ki ilerleyen yaşlarda erkekler kadar kadınlar da bu problemle daha çok karşılaşabilir. Ama özellikle saçları erkenden dökülmeye başlayan kadınlar bu probleme karşı önlem almazsa ciddi bir saç kaybı yaşayabilir. Kadınların saçlarının dökülmesinin nedenleri çok çeşitlidir. Hemen bir doktora görünüp gereken incelemeler yapılmalıdır.

Genetik ve Biyolojik Nedenler

Kadınlar saçlarının seyrekleşmesini daha kısa bir sürede fark eder. Özellikle saç çizgisinin belirginleşmesi onlar için hemen önlem alınması gereken çok önemli bir sorundur. Bunun genetik nedenleri olabilir. Ama kadınlar saçlarını her zaman genetik nedenlerden dolayı kaybetmez. Genetik bir nedenden dolayı dökülse bile gerekli önlemler alınınca bu kaybın önüne geçilebilir. Öte yandan menopoz sonrası dönemde saç kaybetmek hemen hemen her kadının başına gelebilecek bir problemdir. Ama menopozun vücudumuz için olumsuz etkilerine dair alınabilecek önlemler de olabilir. Bütün bu konular için erkenden doktora başvurmak gereklidir.

Ergenlik

Menopoz öncesinde kadınlar için önemli değişikliklerin yaşandığı bir diğer dönem de ergenliktir. Ergenlik döneminde aşırı derece saç kaybı yaşanırsa doktora gidip hormonal bir test yaptırılmalıdır. Çünkü bu genelde geçici bir problem olsa da her bünye farklıdır. Bazı bünyeler için farklı tedavi yöntemleri geliştirilebilir. Bu yüzden ergenlikte de saç kaybı kontrolü önemlidir ve hatta önlenebilir.

Doğum Sonrası

Kadınların saç kaybı yaşadığı dönemlerden birisi de hamilelik ve doğum sonrasıdır. Bu dönemde yaşanan saç kayıpları da geçici ve normal karşılanır, çünkü hamilelik de hormonal dengenin alt üst olduğu bir dönemdir. Doğumdan sonra her kadın saçlarının büyük oranda döküldüğüne şahit olabilir. Ama bir yandan da bu saçların yerine yenisi çıkar. Doğumdan uzun bir süre sonra hala dökülen saçlar yerine yenisi çıkmamışsa yine hormonal bir test yaptırılabilir.

Ateşli Hastalık ya da Ağır bir Ameliyat Sonrasında

Kadınların en çok saç dökülmesi yaşadıkları dönemlerden birisi de ateşli ve ağır bir hastalık geçirdikten sonradır. Bu dönemlerde vücudun toparlanması zaman alabilir. Bununla birlikte vücut kendini yenilemek için enerji harcar ve saç dökülmesi gibi bir problemle de karşılaşabilir. Zaten doktor kontrolünde olduğunuz bu dönemde de doktorunuza bu konuda soru sorabilir ve gerekirse bir cilt uzmanı ile de görüşebilirsiniz. Ağır bir ameliyat sonrasında da aynı durum geçerlidir.

İlaçlar ve Vücudun Dengesinin Bozulması

Yeni kullanmaya başladığınız bir ilacın vücudunuza beklenmedik etkileri olabilir. Bu etkilerden birisi de saç dökülmesidir. İlaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı ve yan etkileri konusunda bilinçli olunmalıdır. Beklenmedik bir etki olarak saç dökülmesi yaşanırsa doktorla görüşülüp alınacak önlemler konusunda ona göre karar verilebilir. Ama ne yaparsanız yapın bir süre ilacı kullanmak zorunda iseniz saç dökülmesi problemini ertelemek zorunda kalabilirsiniz. Ama kesinlikle ihmal etmemelisiniz.

Saç Dökülmesine Karşı Alınabilecek Önlemler

Bütün saç problemlerinde olduğu gibi saç dökülmesinde de doktorla birlikte karar verilmelidir. Bir cilt hekimine de görünmeniz gerekebilir. Kadınlar mutlaka belirli aralıklarla kan değerleri ve tiroit değerlerine baktırmalıdır. Çünkü kansızlık ve tiroitle ilgili yaşanan bir dengesizlik de saç dökülmesine yol açabilir. Ayrıca hormon testi yaptırmanız da gerekebilir. Bunlarla ilgili bir probleminiz varsa çözmeden ve tedavi olmadan saç kaybı sorununuzu çözemezsiniz.